Annan upozorava na problem sigurnosti u Afganistanu

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je u ponedjeljak da se unatoč ostvarenom političkom napretku Afganistan suočava s prijetnjama sigurnosti kada međunarodne snage smanje nazočnost u toj zemlji.

U novom izvješću Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN-a uoči sutrašnje inauguracije prvog demokratski izabranog predsjednika Hamida Karzaija, Annan je naglasio kako Afganistan prvi put u povijesti ima izravno izabranog predsjednika s jakim mandatom.

Istodobno je naveo opasnosti koje prijete sigurnosti zemlje od napada ekstremista i terorista, sukoba milicija i kriminala često povezanog s trgovinom drogom.

"Bez bitnog napretka u bavljenju izvorima nesigurnosti, napori u obnovi i uspostavi održivih državnih institucija i dalje će biti neuspješni, a gospodarstvo bi moglo potpasti pod ilegalnu industriju narkotika", upozorio je.

Annan smatra da razmještanje dodatnih međunarodnih snaga može osigurati odlučujući prostor za napredak u reformi sigurnosti, borbi protiv narkotika, obnovi, širenju autoriteta vlade i nametanju vladavine prava.

Pročitajte više