Ansambl Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dubrovački Folklorni ansambl Linđo nastupio je večeras četvrti i posljednji put u sklopu programa ovogodišnjih, 54. dubrovačkih ljetnih igara. L

Gledalište na Boškovićevoj poljani bilo je puno, a pretežito strana publika, sudeći po pljesku, s velikim je zanimanjem pratila program hrvatskih pjesama i plesova u izvedbi Linđa.

"Folklorne priredbe visoke umjetničke vrijednosti sastavni su dio programa Igara već desetljećima, jer je njegovanje umjetnički visoko oblikovane narodne tradicije sastavni dio kulturološke zadaće Igara", rekao je za Hinu ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender.

Nastupe dubrovačkog Linđa na Igrama Prlender smatra i logičnim i očekivanim, naglašavajući da se suradnja s Linđom ne svodi samo na četiri festivalske priredbe. Naime, članovi Linđa sudjeluju i u drugim festivalskim programima, u svima u kojima je potrebno sudjelovanje mladih ljudi sa scenskim iskustvom.

Tradicionalni sudionik Dubrovačkih ljetnih igara u sklopu folklornog programa je i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Uz već uobičajeni program narodnih pjesama Lado je ove godine sudjelovao na Igrama i na posebnom ponoćnom koncertu.

Od prošle godine tradicionalnu narodnu glazbu predstavljaju i najbolje domaće klape. Ove godine u sklopu klapske večeri nastupile su klape Kamen i Sinj.

"Folklorne priredbe u većem broju prati internacionalna publika, što je karakteristično za cijeli glazbeni program, za razliku od dramskog kojeg prati uglavnom domaća publika", rekao je ravnatelj Festivala Ivica Prlender.

(Hina) ggrb sp

Pročitajte više