Ante je obolio od neizlječive bolesti i ostao bez posla. Sad živi od 800 kuna

Foto: Ante Ledenko

"Po dvadeset puta krvarenje, bolovi... Da budem iskren, nikad mi nije bilo gore", kaže 32-godišnji Ante Ledenko iz Vukšića, sela pored Benkovca u zaleđu Zadra, odgovarajući na pitanje kako je.

Ante Ledenko radio je kao ljevač u TLM Aluminiumu devet godina. Tamo je obolio od Crohnove bolesti, a nakon nekoliko godina i od plućne fibroze. Dok je bio na bolovanju nakon dijagnosticirane fibroze, ostao je bez posla, tvrtka je proglasila stečaj. Danas živi bez posla i prihoda, jedva preživljavajući uz majku koja prima mirovinu od 1500 kuna.

No, ne predaje se. Pokušavao se izboriti za uredski posao u pravnom sljedniku TLM-a, ali na mjestu gdje je, kako kaže, ostavio zdravlje, više nisu imali potrebe za bivšim radnikom koji je obolio od neizlječive bolesti.

Ante Ledenko ispred ulaza u bivši TLM

"Što se tiče TLM-a u kojem sam profesionalno obolio, i dalje ništa. Već sam izgubio volju za borbu, što se više borim, to je gore", kaže nam Ledenko.

Kako živi? "Drva nemamo, frižider je poluprazan. Bože sačuvaj, tako je to... Od Centra za socijalnu skrb primam minimalnu naknadu od 800 kuna zbog bolesti, a imam pravo i jednom godišnje oko 1400 kuna. Socijalnoj skrbi iz Benkovca slao sam mejlove i zvao sam ih četiri-pet puta. Oni kažu da nemaju sad novca, ali da će možda imati do ljeta. Ali, čekaj, zima je sada!?! To je katastrofa što rade", rezignirano odgovara Ante Ledenko.

Prazan hladnjak Ante Ledenka

Pitao je i Grad Benkovac, za koji kaže da su mu do sada uvijek odgovarali, a sada više ne odgovaraju.

"Jedino mi je košarkaški klub Tornado Zadar donio nešto drva", istaknuo je kao pozitivnu stvar u životu, iako dodaje da nema dovoljno.

Bez drva za zimu

Mnogi građani nakon blagdanske potrošnje odlučili su malo prikočiti s potrošnjom, ali u domu Ledenka proteklih blagdana nikakve potrošnje nije ni bilo. A ledeni siječanj ispraća praznog hladnjaka, bez dovoljno drva potrebnih za zimu koja u zaleđu zna biti posebno ledena.

No nije glad i zima ono što ga najviše muči, već to što su, kako tvrdi, odbili njegovu ponudu da volontira na lokalnom radiju u Benkovcu, što ga je naročito veselilo. "Radio bih i besplatno samo da nisam kući, da ne mislim na bolest", priča s gorčinom Ante Ledenko.

Ipak, ne želi se predati. Želi naglasiti da je zahvalan Denisu Latinu za savjete koji mu pomažu jer Latin također boluje od Crohnove bolesti. Također, zahvalan je Denisu Dumančiću, pjevaču Letećeg odreda koji mu šalje pomoć.

Financijske probleme zadaju mu i lijekovi.

"Sad mi je doktor stavio lijekove, neki probiotik, košta 105 kuna. Tu ima 15 tableta, a ja 3 puta po jednu uzimam. Sad računajte mjesečno koliko to dođe... Plus bezglutenska hrana, jer mi je doktor rekao da ne smijem uzimati kruh, nego samo hranu bez glutena. Ja imam brašno preko HZZO-a, ali moraš još kupovati paštu, kruh i ovo drugo. Moram nadoplaćivati sve lijekove koje uzimam. Dvaput mjesečno moram na Jordanovac i na Rebro u Zagreb", nabraja nam Ante Ledenko troškove svog života koji u velikoj mjeri određuju fibroza pluća, Crohnova bolest i srčana kardiomiopatija.

Ante Ledenko nema novac za posebnu prehranu koju zbog bolesti mora konzumirati i zato moli sve one koji mu mogu na bilo koji način pomoći, da pošalju donaciju. 

Broj žiro računa preko kojega Anti možete uplatiti donacije nalazi se ovdje:

MARIJA LEDENKO

ŽIRO RAČUN: 3824070003104683607
OTP BANKA

Za uplate iz inozemstva:

HR0624070003204530260 USD, AUT, EUR
OTP BANKA HRVATSKA d.d.
DOMOVINSKOG RATA 3
23000 ZADAR
SWIFT adrea OTPVHR2X
 

Pročitajte više