Ante Šarić 90-ih čistio sud od nepoćudnih, a danas u sudnici drži Hitlerov Mein Kampf

NAKON križeva, Gospi i Thompsona, Index je otkrio da sudnice splitskih sudova krase i dva primjerka Hitlerova političkog manifesta Mein Kampf. I hrvatsko i srpsko izdanje našli su svoje mjesto u sudnici suca Ante Šarića, koji je 90-ih kao predsjednik splitskog Općinskog suda izvršio jednu od najsustavnijih čistki u hrvatskom pravosuđu. Potjerani su nepoćudni, dovedeni podobni, najčešće oni sa preporukom župnika ili članskom iskaznicom HDZ-a u džepu.

SS, NDH, Ante, Benito i Adolf..

Uz Mein Kampf policu suca Šarića krase i drugi probrani naslovi. Knjige o Himmleru, SS-u, ustaškom pokretu, NDH i Anti Paveliću, Benitu Mussoliniju... Cijeli postav okrenut je tako da u povijesnoj biblioteci suca Šarića mogu uživati i stranke, koje ga pohode radi ostavinskih rasprava.

Fond je uistinu respektabilan. Koga interesira Drugi svjetski rat i Sile osovine, u sudnici suca Šarića mogao bi provesti mjesece...  No, je li sudnica uistinu prikladno mjesto za takvu literaturu? Netko bi mogao i zamjeriti ili izvući poneki "krivi" zaključak...

Majn Kampf - požarevačko izdanje

Sudac Šarić iznenadio se što nas to uopće zanima. "Pa ima tu kod mene svega. Evo i Svjedočanstva od Dedijera, a ovaj je Majn Kampf požarevačko izdanje. Mogla bi tako nekom zasmetati i slika ove babuške na zidu ili božica pravde na stolu...", kazao nam je Šarić. Još je napomenuo kako će možda i ukloniti literaturu da ne izaziva negativne konotacije.

"Davno sam se odrekao svojih ambicija...", dodao je. Možda i bolje tako jer doba njegove apsolutne moći mnogi po lošem pamte. Još je najmanji problem što su sve zaposlenice suda u doba Šarićevog predsjednikovanja morale dolaziti u suknjama, jer je hlače zabranio, veći je problem bila potpuna devastacija sudačkog kadra. Posljedice se i dan danas osjećaju.

Predsjednik Botica naložio da se literatura smjesta ukloni

Šarićev kondicional nije se niti malo svidio predsjedniku suda Ivici Botici. Cinkali smo mu što Šarić drži na polici. "Ako je tako, to će se odmah ukloniti", reagirao je Botica brzinom munje. I uistinu, nije sve ostalo na riječima. Na izlasku iz suda, zaustavio nas je sudac Šarić.

"Evo da vam pokažem. Sve ću ukloniti, već sam počeo čistiti", kazao nam je Šarić. I stvarno. Počeo je od Mein Kampfa. Nestala su oba izdanja, a sa police je odstranjeno još nekoliko naslova. 

Zbog rasizma i neprovođenja zakona ne može biti predsjednik suda, ali sudac može?!

Zanimljivo je možda da je Šarić odletio iz predsjedničke fotelje zbog rasizma i nepoštivanja odluke vlastitog suda. U pitanju je bio sudski spor oko stana na splitskim Blatinama kojeg je u svoju korist riješio Hazim Begović, evidentno nehrvat, bivši oficir JNA i zamjenik ministra obrane BiH. Ne zna se što je Šariću od te tri stvari više smetalo, samo je izvjesno da je nakon objavljivanja njegovog rasističkog pisma u Feral Tribuneu - smijenjen. 

Tipično za hrvatski mentalni sklop, Šarić koji nije bio dostojan obnašanja dužnosti predsjednika suda, mogao se sasvim normalno nastaviti baviti sudačkim poslom. Neko vrijeme se pričalo da će čak i na Županijski sud, no to se ipak nije dogodilo. Vjerojatno zbog straha od međunarodne reakcije.

Lukšićevi "čudni Srbi" i teorem o ključanju vode

Kako je iz spornog stana na Blatinama trebalo iseliti pripadnika vojne policije, u Šarićevu obranu stupila je tada i splitska podružnica UHVDDR-a te tadašnji župan Branimir Lukšić, profesor pomorskog prava, koji se proslavio izjavom kako ne bi trebalo dopustiti da pravo kreiraju samo pravnici, već svi građani Republike Hrvatske.

To je isti onaj Lukšić koji je zazivao reinkarnaciju Tuđmana i u zatvoru sa darovima posjećivao optuženike za ratni zločin u Lori. Svojim je studentima, inače, pričao da su Srbi jedan čudan narod i kao dokaz tome navodio nekog tipa s kojim je služio JNA i koji mu je stalno tvrdio da voda vrije na znatno nižoj temperaturi od one koju je dopuštao profesor Lukšić.

Zanimanje za povijest obiteljski interes

Interes za povijesnu tematiku suca Šarića ne iznenađuje, budući da se poviješću bavi i Zvonimir Boban. Poznati nogometni internacionalac i kontroverzni sudac vrlo su bliski, Zvonimirov otac i Antina majka odrasli su zajedno, a sudac bi često hvalio kako je Zvonin ujak. Premda nije, uselio je u stan u Bobanovim dvorima, koje je na elitnoj splitskoj lokaciji podigao poznati nogometaš i profesor povijesti.  

Šarićeva tajnica se prekrižila kad je čula da pitamo za teren u Lici

Kad nas je već tako lijepo ugostio, iskoristili smo priliku da upitamo suca Šarića je li istinita priča koja se posljednjih mjeseci poteže po sudskim hodnicima da je u Lici kupio teren od milijun kvadrata. Čuvši što pitamo, Šarićeva tajnica se prekrižila. Sudac nije mogao sebi doći od šoka.

"Bio bih sretan da je to istina, ali nažalost nije. Mogu vam zato pokazati svoju kuću u mojim Zmijavcima koju sam sagradio od starog odbačenog kamena", skroman je bio Šarić. Obećao nam je i pokazati zbirku starog oružja, koje ga također fascinira. Premda ga je bije glas lovca koji ne promašuje, kaže nam da više ne puca na lovinu.

Pročitajte više