Anti Bašiću Zviri Vrhovni sud potvrdio 35 godina zatvora za masakr u Trolokvama

VRHOVNI sud potvrdio je 35 godina zatvora Anti Bašiću Zviri (25) za masakr u Trolokvama. U nepunih pola sata Bašić je potkraj travnja 2008. godine ubio znanca Jozu Stojaka i to iz osvete zbog pljuske koju mu je odvalio njegov sin Marko u obližnjem kafiću. Skoro je ubio i Nikolu Kesića, koji se slučajno zatekao na krivom mjestu u krivo vrijeme, a na kraju pohoda obračunao se i s ocem Franom.

Bašić je bio mrtav pijan - nakon uhićenja izmjerili su mu 2,21 promila alkohola u krvi, a u krvavi pohod krenuo je nakon što je ispio dvije gajbe piva. Tog dana Bašić je pio sa starijim Stojakom. Pozvao ga je doma na pečenu janjetinu, međutim na sporednom putu zatukao ga je šipkom duljine 40 centimetara s leđa. U isto vrijeme je naletio Nikola Kesić koji ga je vidio s krvavom šipkom, Bašić se nije dvoumio te ga je udario više puta po glavi, a Kesić je čudom ostao živ.

Oca je, pak, ubio s najmanje pet udaraca šipkom u glavu, jer mu je prigovorio zbog puknute gume na starom obiteljskom Mercedesu. Nakon svega, udarao je po vratima svojih susjeda u zaseoku Bašićima. Htio se s još nekima obračunati, ali ih nije našao kod kuće pa se popeo do ceste, sjeo i mirno sačekao policiju.

Vještaci su utvrdili da je Bašić izrazito narcisoidan, osvetoljubiv i agresivan, s nedostatkom empatije, a te karakteristike je alkohol samo dodatno naglasio.

Vijeće suca Brune Kleina osudilo ga je na 35 godina zatvora nepravomoćno početkom godine. Kao otegotne okolnosti sud je iznio izrazitu brutalnost i bogatu kriminalnu prošlost, koja uključuje obiteljsko nasilje i paljenje čak tri automobila. Budući da se radi o kazni dugotrajnog zatvora, obrana ima mogućnost još jedne žalbe.

Dragan Miljuš
Foto: Glas Dalmacije (Arhiva)

Pročitajte više