Antifašistička liga i Platforma 112: "Za nasilje na Trgu odgovorni su Orepić i policija"

Foto: FaH

PLATFORMA 112 i Antifašistička liga Republike Hrvatske osudili su verbalno i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti.

"Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava. Mir je društvena vrijednost koju treba slaviti, a ne rat", poručuju.

Smatraju da političku odgovornost za današnji izljev nasilja snosi direktno ministar Orepić.

"Pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ministra ne samo da je povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima. Temeljna dužnost ministar Orepića bila je osigurati sve potrebno kako bi se mirni prosvjed održao. Politički motiviranom i kukavičkom zabranom on je grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana. U demokratskom društvu ovakvo je ponašanje apsolutno neprihvatljivo i stoga zahtijevamo od ministra Vlahe Orepića da se javno ispriča napadnutim aktivistkinjama i aktivistima te građanima Hrvatske čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti", poručuju.

Platforma 112 okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, koje su u 112 zahtjeva, upućenih svim političkim opcijama uoči parlamentarnih izbora, definirale prioritete i konkretne mjere za Hrvatsku u kojoj je vladavina prava uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite.

Čine ju sljedeće organizacije: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama - Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život - PUŽ", Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Antifašistička liga Republike Hrvatske je pak asocijacija civilnih udruga i pojedinaca koji "dijele zabrinutost razvojem događaja u Hrvatskoj, gdje se javno poricanje temeljnih etičkih vrijednosti demokratskog društva ponovo nameće kao legitimna politička opcija."




 

Pročitajte više