Anti-gay prosvjedom protiv gay parade: "Nedopustivo je da nam nameću svoj nakaradni stil života"

13. LIPNJA hrvatski gay aktivisti okupit će se na zagrebačkom Trgu maršala Tita i u sklopu još jedne Povorke ponosa promarširati Masarykovom ulicom, Preradovićevom ulicom, Trgom Petra Preradovića, Margaretskom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Praškom ulicom i konačno se zaustaviti u parku Zrinjevac. No, istovremeno će se na Jelačić placu održati još jedan skup koji organizatori nazivaju "anti-gay prosvjed".

"Točno je da mi sudjelujemo u organizaciji protu-prosvjeda gay paradi. Organizatori prosvjeda su mladež Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatski nacionalisti, također skupina mladih ljudi, te imaju našu punu potporu", kaže nam predsjednik HČSP-a Josip Miljak.

Zagrebačka policija izdala dozvolu za anti-gay prosvjed

Miljak ističe kako je zagrebačka policija izdala odobrenje za anti-gay prosvjed, te im zahvaljuje na "odličnoj suradnji i razumijevanju te poštivanju prava svih da javno iskažu svoje mišljenje". Iz HČSP-a ističu kako je njihov cilj skrenuti pozornost javnosti na "nedopustive i nemoralne manifestacije kojom se truje hrvatska mladež" i, ako je moguće, uz potporu javnosti spriječiti održavanje budućih gay parada u Zagrebu.

"Nedopustivo je da šačica dezorijentiranih i nemoralnih ljudi terorizira i nameće svoj nakaradni stil života ostalima od gotovo milijun građana grada Zagreba, a i cijele Hrvatske", smatra Miljak.

"To nije prosvjed protiv gayeva nego protiv Hrvatske"

No, organizatori zagrebačke Povorke ponosa ističu kako oni samo iskorištavaju jedno od osnovnih građanskih prava koje im garantira Ustav Republike Hrvatske. "Svi imaju pravo na javno okupljanje", kaže nam jedan od organizatora Zagreb Pridea Franko Dota koji HČSP-ovcima poručuje kako je njihov prosvjed zapravo prosvjed protiv Hrvatske.

"Naravno da svi imaju pravo na javno okupljanje, pa tako oni imaju i pravo na svoj anti prosvjed. Ali ako održavaju prosvjed čiji je cilj nekome zabraniti javno okupljanje, onda je to prosvjed protiv Republike Hrvatske i njegovog ustava", smatra Dota.

P.V.

Pročitajte više