Anti-HDZ koalicija ima 57 ruku, treba joj 76. Čuli se Grbin i Grmoja

Foto: Pixsell/Luka Batelic

Anti-HDZ koalicija na čelu s SDP-om zasad ima 57 ruku za sastavljanje vlade. Da bi zaista sastavila vladu, odnosno predložila mandatara predsjedniku, potrebno joj je 76 ruku. Kako doznajemo od izvora bliskih koaliciji Rijeke pravde, koja je na izborima osvojila 42 mandata, praktički od izborne noći u tijeku su razgovori sa strankama i pojedincima koji su dobili saborske mandate, a žele smijeniti HDZ s vlasti.

Kako doznajemo, među strankama koje bi podržale takvu koaliciji su i Možemo, IDS, lista Matije Posavca NP Sjever te Fokus. 

Ruke koje su dosad obećane koaliciji protiv HDZ-a ne uključuju zastupnike Mosta, koji je dobio 11 mandata. Pod uvjetom da se u anti-HDZ koaliciju uključi i Most, skupilo bi se 68 ruku, a kad bi se priključili i manjinski zastupnici, njih osam, došlo bi se do željenih 76 ruku.

Most ne želi Milanovića za premijera, Grmoja zove DP u koaliciji protiv HDZ-a 

Zasad se kao glavna prepreka ostvarivanju tog plana pokazuje Most. Naime, Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja i šef SDP-a Peđa Grbin čuli su se jučer, ali nije se radilo o ozbiljnim pregovorima jer je Grbinu rečeno da Most mora prvo odraditi unutarstranačku analizu izbora te su se dogovorili da će se čuti tek navečer.

Jesu li se zaista i čuli sinoć, još uvijek se ne zna, ali je znakovito da je Nikola Grmoja sinoć rekao da se Most protivi ideji da budući premijer bude Zoran Milanović, a u koaliciju protiv HDZ-a pozvao je Domovinski pokret, odnosno njegove dijelove. Domovinski pokret je, podsjetimo, na izborima osvojio 14 mandata te je zbog toga, usprkos značajnim ideološkim razlikama, najpoželjniji partner, kako anti-HDZ koaliciji tako i HDZ-u.

Grmoja se jutros pak oglasio na X-u, poručivši: "Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali anti-HDZ vladu bez Možemo i SDSS-a i kako bismo Plenkovića kojeg su toliko napadali poslali u oporbu. Imamo dovoljno ruku."

"Bit će gusto" 

Neki od čelnika stranaka anti-HDZ koalicije su se još u izbornoj noći čuli s predsjednikom i neformalnim kandidatom Rijeka pravde za premijera, ali konkretnih dogovora nije bilo. I Milanović i čelnici stranaka s kojima se čuo procjenjuju da će "biti gusto", ali ne i nemoguće dogovoriti 76 ruku za rušenje HDZ-a. 

Kako govore Indexovi izvori, sve je još u zraku te konačan dogovor ovisi o spremnosti Mosta i manjinskih zastupnika, ali i ostatka anti-HDZ koalicije na kompromise.

Pročitajte više