Antivakseri se uspoređuju sa žrtvama Holokausta. U Njemačkoj to žele zabraniti

Foto: EPA

NJEMAČKI povjerenik za borbu protiv antisemitizma Felix Klein pozvao je vlasti da spriječe prosvjednike protiv lockdowna da koriste žutu zvijezdu koju su Židovi bili prisiljeni nositi u Drugom svjetskom ratu.

Dio prosvjednika zamijenio je riječ "Jude" (Židov) izrazom "ungeimpft" (necijepljeni), poistovjećujući epidemiološke mjere s progonom europskog židovskog stanovništva.

Žuta Davidova zvijezda viđena je i na prosvjedima u Londonu, piše BBC.

Klein je rekao da se nada da će njemački gradovi slijediti primjer Münchena, koji je ranije zabranio korištenje žute zvijezde.

"Ako prosvjednici na sebe pribodu tzv. židovsku zvijezdu, povlačeći tako usporedbe koje relativiziraju Holokaust, onda bi se protiv njih trebala primijeniti zakonom predviđena sredstva", rekao je za novine Tagesspiegel.

Nacisti su Židovima uveli obavezno nošenje žute Davidove zvijezde na svim teritorijima koje su okupirali, dehumanizirajući Židove i označavajući ih kao različite. Svakom tko je pronađen bez oznake prijetili su novčana kazna, zatvor ili smrt.

Prosvjednici protiv lockdowna tvrde da vladajući liberalni establišment krši njihovu osobnu slobodu i preuveličava zdravstvene rizike korone. Međutim, šef Središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj Josef Schuster rekao je prošle godine da je "neizrecivo" da Nijemci uspoređuju ograničenja u svom životu sa zlostavljanjima Trećeg Reicha.

"Antivakseri su instrumentalizirali antisemitizam"

Žuta zvijezda pojavila se i na prosvjedima izvan Njemačke. Britanski komičar David Baddiel skrenuo je pozornost na njenu upotrebu prošlog mjeseca u Londonu, a taj slučaj je osudio i Muzej Auschwitz.

Voditelj britanskog Centra za suzbijanje digitalne mržnje Imran Ahmed rekao je da su posebno antivakseri "instrumentalizirali" antisemitizam jer im je pružio novu publiku, a razljutila ga je upotreba žute Davidove zvijezde.

"Ne mogu se sjetiti mnogo stvari koje su odvratnije od usporedbe cjepiva koja će spasiti nebrojene živote s industrijskim pokoljem Židova u Holokaustu", rekao je za BBC.

Kada se žuta zvijezda pojavila u siječnju na prosvjedu protiv lockdowna u Pragu, izraelski veleposlanik osudio je to kao uvredu za milijune koje s ubili nacisti u Holokaustu.

"Antisemitizam je cement koji ih povezuje"

Antisemitska kaznena djela u Njemačkoj porasla su prošle godine na 2300 slučajeva. Vladin povjerenik je za tu brojku rekao da je zastrašujuća, ali da ne iznenađuje jer su u kriznim vremenima ljudi otvoreniji za "iracionalna objašnjenja, uključujući antisemitske stereotipe".

Rekao je da ih podržavaju krajnja desnica, teoretičari zavjere, kao i ljevica.

Nije se samo žuta zvijezda pojavila na njemačkim prosvjedima. Krajnje desničarsko znakovlje i carske ratne zastave korišteni su tijekom skupova u blizini Reichstaga.

Iako nisu svi prosvjednici protiv lockdowna antisemiti, Klein upozorava da su različite skupine pronalazile zajednički cilj, a antisemitizam je bio "cement koji ih povezuje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.