Antunović: Administrativne pristojbe u zdravstvu udar na bolesne

SDP se protivi izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima se uvode administrativne pristojbe jer je to promašena mjera koja predstavlja udar na bolesne, a neće imati efekta na smanjenje troškova u zdravstvu, ocijenila je danas potpredsjednica SDPa Željka Antunović.

"Neprimjereno je uvoditi davanja koja imaju sve karakteristike poreza, jer se ne odnose na sve građane već samo na bolesne. Novac koji će biti tako prikupljen predstavljat će kap u moru i držati vodu nekoliko mjeseci, a građane će dodatno opteretiti", rekla je Antunović na današnjem susretu s novinarima.

Građani će od 1. listopada plaćati pet kuna za sanitetski prijevoz, te po 10 kuna za pregled, uputnice i recepte, ali ne više od 30 kuna mjesečno.

Vlada tako planira prikupiti 300 milijuna kuna godišnje.

SDP smatra da osnovno zdravstveno osiguranje treba zadržati svoju socijalnu dimenziju. Građani, plaćajući zdravstveni doprinos i dopunsko osiguranje, dovoljno izdvajaju za zdravstvo pa za dodatnih 30 kuna mjesečno bolesni neće dobiti bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, ustvrdila je Antunović.

Potpredsjednica SDP-a drži da bi daleko bolja mjera bila korekcija police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ostaje neizvjesno tko će kontrolirati je li netko platio pristojbu, a neugodno iznenađeni troškovima mogli bi biti svi koji ne plaćaju policu dopunskog osiguranja i koji će, uz administrativnu pristojbu, morati platiti i participaciju.

"Sve što je u proteklih godinu dana činjeno u zdravstvu je krpanje rupa na teret pacijenata", smatra Antunović navodeći i posljednji primjer oko isplate regresa.

Ravnatelji bolnica dužni su zaposlenicima isplatiti po 1.000 kuna regresa bez da su ta sredstava prethodno bila uračunata u bolničke limite, pa će to dodatno povećati gubitke zdravstvenih ustanova.

Antunović je najavila da će SDP do studenoga izaći s konkretnim mjerama što treba učiniti u primarnoj zaštiti, bolničkom sustavu, zdravstvenom osiguranju i politici lijekova.

Tako će u slučaju prijevremenim izbora imati spremnu reformu zdravstva, kao nastavak reforme koju je započela bivša koalicijska vlast, a HDZ-ova zaustavila, napomenula je potpredsjednica SDP-a.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više