Antunović i Picula: Nema velike nade u oporavak

U EMISIJI Hrvatskog radija Poligraf jutros su gostovali Željka Antunović i Tonino Picula, iz čijih se riječi može iščitati kako nema velike nade u Račanov oporavak.

"U trenutku kad sam ja bila kod njega u posjetu, jučer, on je spavao tako da nije bilo neke verbalne komunikacije, no komunikacija među nama na neki način, baš zato što smo bili tamo, svakako da je postojala. Jutros je njegovo stanje isto. Nalazi se u stanju sužene svijesti sa povremenim buđenjima i povremenom sviješću. Duboko se nadam i iskreno vjerujem da ne pati" - rekla je na samom početku emisije Antunović.

Tonino Picula ponovio je svoje riječi od jučer, kada je kazao kako je medicinsko stanje Ivice Račana takvo da je teško očekivati promjenu na bolje. "Kad razgovarate sa stručnjacima koji su kompetentni da medicinski analiziraju stanje,  oni doista ovog trenutka mogu njemu ovo stanje samo ublažavati. Nema neke velike nade da će se stanje popraviti. Pogotovo, kada je tumor toliko agresivan da je zahvatio cijelu površinu tijela" - dodao je.

"Pošto se radi o jednoj posebnoj biologiji tumora koji je izrazito agresivan, on je kada je probio imunološki sustav, zahvatio kompletnu površinu tijela. Poznato je da kad takav tumor agresira, utječe i na razinu boli kod pacijenta." - rekao je Picula.

Antunović i Picula govorili su i o 45-minutnom sastanku s Račanom na kojem je vodstvo stranke obavijestio o svojoj ostavci.

"Kad govorimo o tom njegovom činu, za koji smatram da je na račanovski način povukao taj politički potez, taj čin doživljavate na jedan način kada ste s njim i kada on taj komad papira pokušava pridići očima jednom rukom, lijevom koju može micati, što je njemu napor, a na drugi način kad prespavate. Kad prespavate on na vas djeluje drugačije, politički u puno većoj mjeri." - opisao je Picula.

Željka Antunović kazala je kako u tih 45 minuta u glasu Ivice Račana nije bilo niti patetite niti nejasnoća.

"Ali bilo je onog što su mu osporavali tijekom, barem zadnjih 10-15 godina, a to je odlučnost. On je jako dobro znao i razumio što je napisao. Ja vjerujem da će biti različitih tumačenja ovih nekoliko kratkih i potpuno jasnih redaka. Sad su malo specifična vremena, kad prođe neko vrijeme bit će različitih tumačenja, a oni koji ga dobro znaju, koji će htjeti biti provoditelji njegove zadnje poruke ti će na isti način to tumačiti. On je bio vrlo jasan, njemu je doista na pameti bila ideja socijaldemokracije i želja da SDP pobijedi na ovim brzim izborima. Ali ja sam u njegovoj poruci i u onom što je izgovorio vidjela i da želi da socijaldemokracija opstane kao pobjednička, ali ako se dogodi i nešto drugačije. To je ono što je mene fasciniralo." - opisala je Antunović sastanak s Račanom.

Antunović je dodala kako je s njim provela u vrijeme bolesti puno vremena u razgovorima jer je želio doznati što se događa u stranci, kako se njome upravlja i kako ona reagira. "To mu je vjerojatno pomoglo da donese ove posljednje upute." - dodala je.

A.H.
Foto: H.P.

Pročitajte više