Antunović: "Obrambena sigurnost Hrvatske netaknuta"

MINISTRICA obrane Željka Antunović izjavila je  nakon proširene sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, da je ´obrambena sigurnost Hrvatske netaknuta´ te da su ´Oružane snage RH spremne udovoljiti svim ustavnim zadaćama´.

´Sve insinuacije o nestabilnosti, neredu ili narušavanju odnosa unutar Oružanih snaga čiste su špekulacije´, rekla je Antunović na konferenciji za novinstvo nakon četverosatne sjednice u Hrvatskom saboru.

Raspravu o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj vojsci zatražio je Klub HSP/HKDU-a, ocjenjujući da ´svi elementi ukazuju na teško stanje u HV-u´, te da o tom pitanju, kao temelju nacionalne sigurnosti, mora raspraviti Hrvatski sabor.

Ministrica obrane rekla je da postoje neki problemi u zrakoplovstvu u vezi s tehnološkom opremljenošću, dodavši da to ´nije razlog insinuacijama o nespremnosti vojske´.

Također je opovrgnula napise u medijima da je nedavno umirovljenje većeg broja visokih časnika posljedica loših informacija koje je MORH dobio iz Ureda predsjednika.

´Riječ je o čistim špekulacijama i odbacujem bilo kakvu tvrdnju da Ured predsjednika sudjeluje u poticanju nereda u Oružanim snagama´, istaknula je ministrica obrane Antunović.

Dodala je da se od preustroja vojske ne smije odustati zbog nacionalnih i sigurnosnih interesa Hrvatske, ali i da pritom treba biti oprezan.

Predsjednik Odbora Ante Markov naglasio je da je opći zaključak današnje sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da je stanje u Hrvatskoj vojsci stabilno i sigurno.

´Zastupnici i predstavnici Oružanih snaga pokazali su veliko zanimanje za ovu teme, a zaključci će se donijeti sutra u nastavku sjednice Odbora, koji je najavljen za 13,30 sati´, rekao je Markov.

Pročitajte više