Anušić ispratio hrvatske vojnike na Kosovo, Milanović u zadnji čas otkazao dolazak

Foto: Hina

Ministar obrane Ivan Anušić danas je svečano ispratio u zagrebačkoj vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi 41. kontingent Oružanih snaga RH (HRVCON) u mirovnu operaciju KFOR-a na Kosovo, istaknuvši kako su dosadašnji kontingenti, s ukupno 1888 vojnika, ocijenjeni odličnima.

Snage 41. HRVCON-a KFOR čine pripadnici Motorizirane pješačke satnije, Zrakoplovne sastavnice, ISR sastavnice, Stožerne sastavnice, logističkih i obavještajnih nacionalnih elemenata potpore te medicinskog tima. U sastavu je 131 pripadnik Oružanih snaga, od toga osam žena, koji će zamijeniti 40. kontingent. 

131 vojnik

Anušić je u prigodnom govoru rekao da je prije nekoliko mjeseci posjetio 40. kontingent na Kosovu te istaknuo da su naša vojska i vojnici uvijek na dobrom glasu i među najboljima. Izrazio je uvjerenje da će to i ovaj kontingent ponoviti. 

Vojnicima je naglasio da nose odore i oznake pobjedničke vojske te poručio kako je siguran da će časno služiti misiju u koju će uskoro biti upućeni. 

U izjavi za medije rekao je da situacija na Kosovu i u okruženju "nije onakva kakvu bi željeli imati" te da "nije zadovoljavajuća i nije dobra".

"Da je situacija dobra, ne bismo morali upućivati oružane snage u misiji KFOR-a. Nadamo se da će NATO i snage NATO-a i KFOR-a uspjeti stabilizirati situaciju, da ne dođe do bilo koje vrste ekscesa i bilo kakve ekspanzije nasilja", rekao je.

Dodao je i da je bilo nekoliko situacija koje su "bile granične".

Hrvatska vojska na Kosovu je spremna na odvraćanje od sukoba

"Sve te situacije je izazvala srpska strana. Iz tog razloga je potrebno održavati mir i red na tom području. Prisutnost hrvatskog kontingenta i svih onih drugih koji su na Kosovu, to nam zasigurno daje za pravo da mislimo da će sigurnost na Kosovu biti održana i sačuvana", rekao je Anušić.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je rat teška riječ jer do rata neće doći, poručivši da su zato naše snage tamo - da bi sačuvale mir.

"Mi smo vojska koja je spremna na odvraćanje, ne pripremamo se ni za kakve napade i ratove, nego na odvraćanje. Moramo biti snažni i jaki da bismo odvratili svakoga tko pomisli da može ponoviti 1991. godinu, a kad govorimo konkretno o Kosovu, iskreno se nadam, i u Bosni i Hercegovini, da neće doći do eskalacije sukoba", istaknuo je Anušić.

Milanović otkazao dolazak

NATO operacija KFOR uspostavljena je rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 10. lipnja 1999., a primarne zadaće pripadnika Oružanih snaga RH su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguranje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti. 

Na ceremoniji ispraćaja hrvatskih vojnika trebao je biti i predsjednik Zoran Milanović, no sat ranije je otkazao dolazak zbog "nepredviđenih obaveza", objavio je njegov ured. Milanović je umjesto toga poslao svog savjetnika za obranu Ivicu Olujića.

Pročitajte više