Anušić: Imamo poteškoća s popunjavanjem pričuve. To je sigurnosni problem

Foto: Pixsell/Robert Anic

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić izjavio je danas u Osijeku da je u prošlih šest mjeseci zabilježeno ozbiljno povećanje zainteresiranih za karijeru u Oružanim snagama, ali i upozorio na prazan hod u popunjavanju pričuve. Tijekom pokaznih vježbi i prikaza sposobnosti pripadnika HV-a s ciljem popularizacije vojnog poziva, Anušić je rekao novinarima da tim projektom žele popuniti Oružane snage novim mladim ljudima te izrazio nadu da će se mnogo mladih odlučiti za taj poziv.

Vezano za različite procjene oko nedostatka kadra u Oružanim snagama, Anušić napominje da nedostaje dio kadra, ali to nije toliko veliki problem, jer one u ovom trenutku zadovoljavaju sve kriterije operativne sposobnosti. "Ono što je problem to je popunjavanje pričuve", rekao je Anušić, ustvrdivši da zbog ukidanja vojnog roka 2008. punih 16 godina imamo prazan hod, gdje nema prostora za novo regrutiranje u pričuvu.

"To je sigurnosni problem"

To je, upozorio je Anušić, sigurnosni problem za svaku državu, pa i za Hrvatsku, posebice u vremenima u kojima danas živimo. Smatra da je ključno "ne samo popuniti Oružane snage kroz profesionalni sastav, već imati pripremljenu pričuvu za eventualne potrebe".

Upitan je li normalno da se vladin zrakoplov koristi za odlazak u Njemačku na utakmicu hrvatske reprezentacije, Anušić je rekao da ne zna da je itko tamo išao vladinim avionom te da to nije pitanje za njega. "To pitajte nekoga u vladi, tko je to organizirao, ne znam o tome ništa", rekao je Anušić.

Predstavljeni roboti za uklanjanje mina, vojno-policijski psi...

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid istaknuo je da su odlučili u Osijeku vojnu profesiju približiti građanima, a ciljanja populacija su im mladi ljudi, koji bi u budućnosti mogli postati pripadnici Oružanih snaga.

Posjetiteljima su predstavljeni roboti za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstva, sposobnosti vojno-policijskih pasa, rukovanje dronom, a održani su i vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne te prelet višenamjenskih borbenih aviona Rafalea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.