Anušić na memorijalu branitelja: Vukovarski branitelji trebaju biti uzor mladima

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić danas je na svečanom otvorenju 20. Memorijala vukovarskih branitelja poručio kako su vukovarski branitelji uzor mladima, ali i svima nama. "Ne smijemo ih nikada zaboraviti, a uspomenu na njih treba prenositi generacijama", rekao je.

Memorijal vukovarskih branitelja tradicionalni je međunarodni turnir za nogometaše do 14 godina, a održan je na Gradskom stadionu u Vukovaru.

Na turniru nastupa 16 momčadi, među kojima i hrvatskih prvoligaša, Vukovara 1991, Cibalije te četiriju selekcija Hrvata iz dijaspore, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

"U hrvatskoj povijesti nije bilo krvavije bitke od one za Vukovar '91."

Govoreći o važnosti Vukovara i vukovarskih branitelja u Domovinskom ratu ministar je istaknuo kako u hrvatskoj povijesti nije bilo krvavije bitke od one za Vukovar 1991. godine.

"Nikada se smijemo zaboraviti taj ponos i tu slavu vukovarskih branitelja koji su svoje živote dali te obranili Hrvatsku. Da Vukovara nije bilo, Karlovac, Karlobag i Virovitica bili bi realna granica i tada bi neprijatelji to možda uspjeli učiniti. To su vukovarski branitelji spriječili i zato im se treba nakloniti svaki put. Današnji turnir koji nosi njihovo ime je svakako jedan od načina da vukovarskim braniteljima odamo poštovanje", poručio je.

Anušić mladim sudionicima turnira: Budite ponosni zato što ste Hrvatice i Hrvati

Mladim sudionicima tog turnira poručio je kako nikada ne smijemo zaboraviti vukovarske branitelje i uspomenu na njih moramo prenositi generacijama.

"Budite ponosni zato što ste Hrvatice i Hrvati i budite ponosni na vukovarske branitelje i budite ponosno na ono što ste danas. Časno se borite i da vam uzor u životu budu upravo hrvatski branitelji i hrvatski sportaši koji diljem svijetu nose hrvatske boje i hrvatskoga naroda", rekao je Anušić.

Istaknuo je i važnost sporta za mlade. "Sport je taj koji mlade vodi u pravom smjeru i zato ih uvijek treba poticati na bavljenje sportom. Posebno to ima značaj kada je to ovdje u Vukovaru i kada je sportsko natjecanje posvećeno vukovarskim braniteljima", kazao je ministar obrane.

Svečanom otvorenju 20. Memorijala vukovarskih branitelja nazočili su brojni hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza kao i Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitajte više