Apel biskupa građanima: Nakon presude generalima zadržite mir i dostojanstvo


KOMISIJA Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax poslala je poruku građanima uoči presude hrvatskim generalima u Haagu. Od građana traže da po objavljivanju presude zadrže mir i dostojanstvo. "I mi želimo dati svoj prilog promicanju pravde kao elementarnog oblika mogućnosti mira među ljudima i narodima, kako u ovom dijelu Europe, prečesto zahvaćenom ratovima i nasiljem, tako i na uspostavi pravednosti i kulture mira u cijeloj suvremenoj Europi i cijelome svijetu. Kao što smo pozvali vjernike da mole i poste za pravednu odluku, apeliramo na hrvatske građane da po objavljivanju presude zadrže mir i dostojanstvo.", stoji u njihovoj izjavi gdje se dodaje kako se obraćaju javnosti jer osjećaju odgovornost te se brinu za zajedničko dobro.


U izjavi kažu kako su Hrvati s velikim očekivanjem dočekali osnivanje Haškog suda, što su i sami podržali,  no tvrde da sud u Haagu nije adekvatno vrednovao činjenicu da je Hrvatska bila žrtva srpske agresije.

Događale su se i vlastite pogreške


"Pored tuđih, treba se sjetiti i vlastitih pogrešaka, jer je i njih s hrvatske strane bilo i te kako mnogo. Kada već spominjemo glavnoga tužitelja, valja postaviti pitanje kako je moguće da je Ruanda uspjela smijeniti glavnu tužiteljicu, na čiji je rad imala slične zamjerke kao i većina hrvatskih građana i političara, a hrvatska diplomacija i politika, iako je evidentirala iste nepravilnosti, to nije? Zašto? Isto tako treba se upitati koliko je bilo razboritosti u odluci da se prije nego što je nadležno sudsko vijeće donijelo svoju odluku, u travnju 2000. godine donese Deklaracija o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, čime se tužiteljstvu dala nadležnost nad oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja. Ne samo da tada nije pokazana politička razboritost, nego je državna vlast iskazala nepoštivanje prema nadležnom sudskom vijeću.", stoji u izjavi HBK.

"Ovdje se ne smije zaboraviti ni selektivno i protuzakonito dostavljanje dokumentacije tužiteljstvu, a posebno se to odnosi na „predsjedničke“ transkripte.  Podsjećamo da su upravo ti transkripti, onako neprecizni i nedorečeni, tužiteljeva pravna platforma za podizanje optužnice za tzv. "zločinački pothvat" u više predmeta pred Haaškim sudom. Istodobno optuženicima je do početka postupka dokumentacija bilo slabo ili nikako dostupna.", dodaje se.

Pročitajte više