Aplikacija za praćenje covida otkrila kontakt premijerki Finske, ide u samoizolaciju

Foto: EPA

FINSKA premijerka će se testirati na covid-19 pošto je možda bila u doticaju s virusom koji je identificirala vladina aplikacija za praćenje bolesti, priopćio je u srijedu njezin ured.

Sanna Marin (34) je "asimptomatična i dobro se osjeća", dodaje njezin ured u priopćenju.

Upozorenje ako su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom

Finska je 1. rujna uvela svoju aplikaciju za praćenje koronavirusa i tako korisnicima pametnih telefona omogućila da prime upozorenje ako su bili u bliskom kontaktu s osobom koja se na testiranju pokazala pozitivna na virus.

Aplikacija se masovno koristi u toj nordijskoj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika i preuzeta je nekih 1,8 milijuna puta.

Sanna Marin je u četvrtak putem videokonferencije razgovarala s europskim kolegama, a zatim i s članovima svoje vlade o mogućem popuštanju ograničenja putovanja u zemlju.

U Finsku smiju samo iz onih zemalja gdje ima manje od 10 novih slučajeva na 100.000 stanovnika

Vlasti trenutno dopuštaju samo ulazak putnicima iz zemalja koje imaju manje od deset novih slučajeva covida-19 na 100.000 stanovnika u protekla dva tjedna.

Popuštanjem mjera taj bi se broj povećao na 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, što odgovara mjerama uvedenim u drugim zemljama EU.

Vlada je bila izložena pritisku kako bi popustila ograničenja putovanja i tako pomogla tvrtkama u Laponiji, koja zimi uglavnom živi od turizma.

Pročitajte više