Apple će možda biti kažnjen s 500 milijuna eura, varali su korisnike u Europi

Foto: Shutterstock

Apple bi se mogao suočiti s kaznom EU od čak 500 milijuna eura zbog ograničenja pristupa uslugama streaminga glazbe, što bi bio velik udarac za američku tehnološku tvrtku, piše Guardian.

Europska komisija istražuje je li američka tvrtka blokirala glazbene aplikacije da korisnicima ponude jeftinije načine pretplate, a da nisu u Appleovoj trgovini aplikacija od koje Apple skuplja prihod.

Kazna od 500 milijuna eura bila bi prva značajna presuda protiv Applea nakon godina pritužbi na tvrtku čije se usluge pružaju putem aplikacija na iPhone mobitelima.

Varali na naknadama za aplikacije

Švedska tvrtka za streaming Spotify podnijela je pritužbu EU 2019., tvrdeći da Apple ograničava izbor i konkurenciju u svojoj trgovini aplikacija naplaćujući 30% naknade za sve kupnje. Apple je također spriječio Spotify i druge tvrtke da obavještavaju kupce na svojim telefonima da mogu izbjeći proviziju i dobiti bolju ponudu, jednostavnom prijavom na Spotifyevu web-stranicu.

Apple tvrdi da je njihova naknada opravdana jer mnogo troše na održavanje sigurnosti trgovine, a Spotifyu omogućuju pristup stotinama milijuna korisnika. Međutim, Spotify tvrdi da Appleov vlastiti servis za streaming glazbe Apple Music ne podliježe tim istim naknadama, što ga automatski čini jeftinijim i privlačnijim, rušeći tako konkurenciju.

Europska komisija tako bi mogla Appleove radnje proglasiti nezakonitima i protivnim pravilima tržišnog natjecanja na EU tržištu. Komisija bi također mogla zabraniti praksu blokiranja glazbenih servisa koji oglašavaju jeftinije pretplate izvan platforme.

Apple se dosad nije suočio s kaznom Europske komisije za tržišno natjecanje, iako je 2020. dobio kaznu od 1.1 milijardu eura u Francuskoj zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja.

Pročitajte više