ARAPI STRAHUJU OD ANARHIJE PREDA LI SAD PREBRZO VLAST IRAČANIMA

Nakon što su gerilci zapadno od Bagdada ubili dvojicu francuskih civila, arapski čelnici u utorak upozoravaju na opasnost od anarhije u Iraku prepusti li Washington prerano vlast nad tom zemljom.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je da ima pokušaja sijanja nesloge između iračkih sunita i šiita te između Arapa i Kurda.

Sjedinjene su Države najavile da će u lipnju predati vlast prijelaznoj iračkoj vladi, ali da izabrana vlada neće preuzeti vlast prije 2005. U skladu s bilateralnim sporazumom s novom vladom, snage pod američkim vodstvom ostat će i poslije predaje vlasti.

"Prebrza predaja vlasti izaziva strah. Zemlja se mora što prije stabilizirati, (irački) dužnosnici moraju se složiti i treba postojati izabrana vlast", rekao je Mubarak za egipatsku državnu televiziju.

"Zatim oni (američke snage) mogu postupno odlaziti. Odu li sad, nastat će anarhija", upozorio je čelnik najmnogoljudnije arapske države.

U Ammanu je jordanski kralj Abdullah upozorio da bi Irak mogao postati rasadište "terorističkih skupina" i zatražio "stavranje jedinstvenoga, nezavinost i slobodnoga Iraka", objavila je državna agencija Petra.

U non-stop napadima na zapadnjake i ostale strance u Iraku, kraj grada Falluje u ponedjeljak je ranjen još jedan Francuz.

U drugom iračkom gradu Basri u utorak je ubijeno najmanje dvoje ljudi jer je iračka policija otvorila vatru na vojnike raspuštene iračke vojske koji su bacanjem kamenja zahtijevali isplatu plaća.

Prema iskazima očevidaca, četiri osobe ranjene vatrenim oružjem prevezene su nakon toga incidenta u bolnicu, a liječnici su objavili da su dvije osobe umrle od rana.

U gradu Baqubi stanovništvo je izvikivalo protuameričke slogane na pogrebu dvojice muškaraca koje su, navodno neizazvani, u ponedjeljak navečer ubili američki vojnici.

Pročitajte više