Arapske zemlje osuđuju izraelski napad

ARAPSKE zemlje osudile su u nedjelju izraelski napad na sirijski teritorij, upozoravajući na opasnost eskalacije nasilja u regiji.

Sirijski ministar vanjskih poslova Farouq al-Shara ocijenio je u nedjelju, u poruci glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu, kako je izraelski napad "kršenje međunarodnog prava i nova ozbiljna eskalacija" bliskoistočne krize. Upozoravajući kako napad "ugrožava regionalnu i međunarodnu sigurnost", on je zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN.

Izraelski napad na navodnu bazu Islamskog džihada blizu Damaska bio je prvi izraelski napad na sirijski teritorij u posljednjih 30 godina.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak osudio je izraelski napad, ocjenjujući kako je riječ o "agresiji protiv bratske zemlje". "Osuđujemo nasilje i osuđujemo agresiju koja se danas dogodila protiv bratske zemlje pod izgovorom o nazočnosti palestinskih organizacija" u Siriji, rekao je Mubarak.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa ocijenio je da je izraelski napad "državni terorizam" te upozorio kako se njime proširuje područje sukobljavanja u regiji. Za nedjelju navečer je sazvan hitan sastanak Arapske lige radi razmatranja posljedica tog napada.

Libanonski premijer Rafik Hariri i jordanski ministar vanjskih poslova Marwan Moasher također su osudili napad. Ta "agresija protiv bratske arapske zemlje" predstavlja "opasnu eskalaciju koja može uvući cijelu regiju u spiralu nasilja", upozorio je Moasher.

Napad je osudio i Ibrahim Janadi, bliski suradnik trenutačnog predsjednika iračke proameričke privremene vlade Iyada al-Allauija i glavni tajnik stranke Nacionalnog pomirenja Iraka. "Ne prihvaćamo bilo kakvu vojnu akciju protiv bilo koje zemlje regije koja prijeti zaustavljanjem mirovnog procesa", rekao je Janadi.

Pročitajte više