Aras: Mesić je za Maslenicu bio nebitan pa ne može govoriti o njoj

NA IZJAVU predsjednika Stjepana Mesića da maslenička operacija nije bila dobro pripremljena i da bi generali Bobetko i Gotovina trebali odgovarati za smrt 185 branitelja danas je reagirao predsjednik zadarskoga Gradskog vijeća Davor Aras, ocijenivši da je to jedna od najčasnijih bitaka Hrvatske vojske, "jer da nije bilo Maslenice, tko zna koliko bi još građana poginulo u topničkim napadima srpskih agresora iz obližnjih sela u zaleđu"

"Mesiću nije jasno što je za Hrvatsku značila maslenička akcija. Zadar je prije nje dvije godine bio bez vode i struje, većina građana u skloništima. Nakon masleničke akcije izišli smo i počeli živjeti. To je bila sjajna akcija s minimalnim brojem žrtava", rekao je Aras. Ocijenio da je to jedna od najsjajnijih i najčasnijih bitaka Hrvatske vojske, oslobodilačka operacija kojom je srpskom agresoru poručeno da njihova okupacija hrvatskog prostora neće dugo trajati.

Aras tvrdi da je "Mesić u tim akcijama bio beznačajan pa o njima ne može ni govoriti".

Ocijenio je da je svakom čovjeku, ne samo na zadarskom području nego i u cijeloj Hrvatskoj, jasno značenje masleničke operacije kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe i ponovno uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske te postavljen temeljni kamen za novi Maslenički most.

Možda Mesić nije čuo za generala Gotovinu prije 1995., ali Zadrani od 1992. već predobro znaju za njega, rekao je Aras.

Upitan danas da objasni svoju jučerašnju izjavu na Hrvatskom radiju, Mesić je rekao da je ta akcija loše provedena te da je hrvatska strana imala prevelik broj mrtvih. Na upit smatra li generala Gotovinu odgovornim za to, rekao je kako ima više odgovornih, svi oni koji su planirali akciju. "Očito to nisu profesionalno izveli, a vi istražite tko je akcijom zapovijedao", poručio je novinarima Mesić.

Podsjetio je da je to rekao i nakon same akcije, ali tada to nije bilo "aktualno".

Mesić je jučer u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu" Gotovinu optužio da je zajedno s pokojnim generalom Bobetkom odgovoran za pogibiju 185 hrvatskih branitelja u akciji "Maslenica", koja je, kako je ustvrdio, "bila nepripremljena, nije nas pomaknula ni za milimetar, a izvedena je u izborne svrhe".

Pročitajte više