Aristide tvrdi da su ga oteli američki vojnici

JEAN Bertrand Aristide, u nedjelju svrgnuti haićanski predsjednik, rekao je američkim kongresnicima i drugim ljudima s kojima je u ponedjeljak kontaktirao telefonom da su ga oteli američki vojnici i da je domovinu napustio protiv svoje volje.

Washington je odmah opovrgnuo taj podatak i priopćio da je Aristide pristao odstupiti i otići iz zemlje. "To je totalna besmislica", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"Poduzeli smo korake da zaštitimo g. Aristidea, korake da zaštitimo njegovu obitelj i oni su otišli s Haitija. G. Aristide je donio odluku o odstupanju", rekao je glasnogovornik.

Američki dužnosnici kažu da je on u nedjelju nakon intenzivnih konzultacija s predstavnicima SAD-a potpisao pismo kojim podnosi ostavku.

Američki kongresnik Charles Rangel i nekadašnji čelnik crnačke skupine za lobiranje TransAfrica Randall Robinson, u odvojenim su intervjuima za CNN izjavili da ih je Aristide nazvao iz Srednjoafričke Republike, gdje je u privremenom egzilu.

Robinson je rekao da ga je Aristide nazvao u ponedjeljak i rekao da nad njim u Srednjoafričkoj Republici stražare afrički i francuski vojnici.

"Predsjednik mi je rekao da ga je dvadesetak američkih vojnika u punoj ratnoj opremi s automatskim puškama otelo iz kuće i ukrcalo u avion", rekao je Robertson.

"Dvaput mi je rekao: Recite svijetu da je to udar. Da su me oteli američki vojnici, a onda je bio prisiljen prekinuti", rekao je Robinson.

Rangel, zastupnik demokratske stranke iz New Yorka, rekao je da je i on od Aristidea čuo sličnu priču preko telefona.

Aristide mu je rekao kako je "razočaran što ga je međunarodna zajednica iznevjerila, da je otet i da se povukao pod pritiskom".

Pročitajte više