ARRAS: SLIKA DRUKČIJE AMERIKE NA MEĐUNARODNOM FILMSKOM FESTIVALU

Četvrti međunarodni filmski festival koji se od 10. do 18. studenoga održava u Arrasu (na sjeveru Francuske) pokazat će kroz 35 filmova, većinom neovisnih produkcija, "drukčiju Ameriku", žrtvu "svojih sumnji i svojih zloduha". L

Filmovi koji obuhvaćaju četrdeset godina neovisnog američkog filma, od Johna Cassavetesa 1959. do Gusa Van Santa, dobitnika Zlatne palme i nagrade za režiju u Cannesu 2003. za film "Elephant", prikazivat će se u trima kinodvoranama u Arrasu, domaćinu filmskog festivala bez žirija i nagrada.

U tih sedam dana odat će se počast newyorškom redatelju Jerryju Schatzbergu koji će u petak dati "javnu i besplatnu" pouku iz filma.

76-godišnji redatelj predstavit će i svoj zadnji film, snimljen 2000., "The Day the Ponies Come Back" koji daje "pronicljiv uvid u urbanu Ameriku i njezino svakodnevno nasilje", u nazočnosti glavnog glumca Guillaumea Caneta.

Moći će se vidjeti još sedam Schatzbergovih filmova, među kojima su "Panique Needle Park" (1971.) i "Strašilo" za koji je 1973. dobio Zlatnu palmu, oba s Alom Pacinom.

Američka glumica Rosanna Arquette bit će drugi počasni gost festivala. Junakinja filma "Veliko plavetnilo" susrest će se s gledateljima nakon prikazivanja svojeg prvog filma "Searching for Debra Winger", dokumentarca o glumicama, snimljenog 2002.

Sedam će se filmova prikazati pretpremijerno, među kojima četvrti film Quentina Tarantina "Kill Bill" i "Intolerable Cruelty", komedija braće Coen s Georgeom Clooneyjem i Catherine Zeta-Jones.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više