Sirijski pobunjenici: Asadov napad sarinom bio je osveta za poraze na bojištu

Foto: Twitter

I TJEDAN dana nakon napada bojnim otrovom u sirijskom gradu Kan Šejkun, u kojem je usmrćeno više od 80 ljudi, spekulacije o počinitelju i motivu iza ovog barbarskog čina ne jenjavaju.

Saveznici i pristaše sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, prvenstveno Rusija, od dužnosnika Kremlja do brojnih komentatora, tvrde da njegova vojska nije imala razloga da upotrijebi kemijsko oružje i time navuče osudu međunarodne zajednice - kao i vojnu odmazdu SAD-a - na sebe, u trenutku dok ostvaruje pobjedu za pobjedom u ratu protiv pobunjenika, među kojima se nalaze i ekstremisti iz bivše al-Nusre, sirijskog ogranka al-Kaide, Islamsku državu da ne spominjemo.

No je li baš tako?

Očaj sirijske vojske zbog gubitaka na terenu

Kako piše Roy Gutman za Daily Beast, nekoliko dana nakon što je sirijska zračna baza Šejrat pogođena s 59 američkih krstarećih projektila Tomahawk, načelnik glavnog stožera SIrijske arapske vojske posjetio je bazu kako bi provjerio štetu i čestitao pilotima - istima onima koji su vršili zračne udare u Kan Šejkunu kada je došlo do masovnog trovanja civila, sarinom, od čega su veliki broj bila djeca.

General Ali Abdulah Ajub pohvalio je "visoki moral i borbeni duh" časnika i vojnika u bazi, a oni su se zauzvrat zarekli da će "nastaviti "iskorjenjivati terorizam gdje god postoji u domovini", prenosi sirijska državna agencija SANA.

Međutim, američki i pobunjenički časnici tvrde da je stvarno stanje upravo suprotno, odnosno da je sirijska vojska ponovo pribjegla korištenju bojnih otrova iz očaja zbog gubitaka na terenu.

Sirijske snage su nakon američkog raktetnog napada, koji je prema priopćenju uništio čak 20% njihovih operabilnih aviona, premjestile svoje avione u rusku zračnu bazu u Latakiji, a ruske zračne snage preuzele su većinu operacija u sjevernoj i istočnoj Siriji, tvrde promatrači na terenu.

Najmanje sedam zračnih udara protiv civilnih meta izvedeno je u petak i još toliko u subotu, uključujući i Kan Šejkun. Samo u gradiću Urom al-Joz u provinciji Idlib navodno je ubijeno 20 civila.

Strelovito napredovanje pobunjenika u Hami

Sirijske snage, hendikepirane velikim gubicima i dezertiranjem, počele su ozbiljno osvajati pobunjenički teritorij tek nakon izravnog uključenja Rusije u sukob. Iranske snage i njihovi saveznici iz Hezbolaha i drugih šijitskih paravojski iz Iraka i Afganistana u tim su ofenzivama, posebno u onoj na istočni Alep, imale ključnu ulogu.

Slab moral i borbena spremnost sirijske vojske još jednom su se pokazali kada su umjereni pobunjenici koji dobivaju podršku SAD i saveznica, zajedno s islamističkim frakcijama i bivšom al-Nusrom koju SAD tretira kao terorističku organizaciju, pokrenuli ofenzivu u provinciji Hama.

Pobunjenici su u samo nekoliko sati osvojili dvadesetak gradova i sela u zaleđu Hame, kao i pedesetak vojnih postaja na području. Pri tome im je pomogao ponovni dotok lakog i antitenkovskog naoružanja od SAD-a koji je ranije bio prekinut.

No sirijska vojska povlačila se gotovo bez ikakvog otpora i pobunjenici su došli nadomak strateški ključne zračne baze kraj Hame, u sklopu koje se navodno proizvode i bombe-bačve - bačve za prijevoz nafte napunjene eksplozivom i metalnim šrapnelima koje se izbacuju iz helikoptera. Ova se baza nalazi 50 km sjeverozapadno od baze Šajrat.

Napadu sarinom prethodili napadi klorom

Američki analitičari stoga smatraju da su napadi kemijskim oružjem izvedeni "iz očajničke odluke da se opoziciju spriječi u zauzimanju ključnih režimskih elemenata", potvrdio je za Daily Beast neimenovani američki dužnosnik.

Nakon što je sirijska vojska, prema navodima pobunjenika, izgubila više od 700 boraca, 40 tenkova i oklopnih transportera i veliki broj artiljerije, počeli su kemijski napadi.

25. ožujka bomba-bačva s klorom pogodila je medicinski centar u gradiću Latamina, sjeverno od Hame. 26. ožujka još jedna takva bomba pogodila je položaj umjerenih pobunjenika iz Vojske Iza. 30. ožujka nove bombe s klorom pogodile su isti gradić i okolicu.

"Bili smo prisiljeni povući se sa svojih položaja", objašnjava Mahmud Mahmud, glasnogovornik Vojske Iza i dodaje da je napad znatno smrtonosnijim sarinom bio "osveta civilima" za napredovanje pobunjenika.

"Oni misle da će pobunjenici biti uništeni (kemijskim) napadima na Kan Šejkun i druga mjesta. Ali mi smo jednostavno postali odlučniji  nastavit ćemo naše bitke", zaključuje Mahmud.

Pročitajte više