ASEAN: Sjeverna Koreja ozbiljno prijeti miru u regiji i svijetu

Foto: Hina
 
MINISTRI vanjskih poslova iz jugoistočne Azije pozvali su u subotu Sjevernu Koreju na suzdržanost i zaustavljanje raketnih pokusa koji prijete miru i stabilnosti u toj regiji.
 
Ministri desetočlanog Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) izrazili su "veliku zabrinutost zbog eskalacije napetosti na Korejskom poluotoku" nakon nedavnih raketnih pokusa Pjongjanga.
 
"To ozbiljno prijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji i svijetu", priopćili su ministri. "Snažno pozivamo (Sjevernu Koreju) da odmah i u potpunosti počne poštovati svoje obaveze u skladu sa svim relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a".
 
"Pozivamo na potpunu denuklearizaciju poluotoka mirnim putem"
 
"Ponavljamo našu potporu potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka mirnim putem, pozivamo na suzdržanost i naglašavamo važnost stvaranja uvjeta za dijalog u svrhu smirivanja napetosti", dodali su ministri.
 
Sjeverna Koreja prošlog je petka ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja je preletjela oko 1000 kilometara prije no što je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa. 

Pročitajte više