Ashdown najavio mjere protiv osoba koje opstruiraju rad komisije za Srebrenicu

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown najavio je poduzimanje "izravnih mjera" protiv odgovornih osoba iz Republike Srpske koje su opstruirale istragu vladine Komisije o Srebrenici, pišu u petak banjalučke Nezavisne novine.

"Implikacije privremenog izvješća Komisije toliko su ozbiljne da ću biti prisiljen poduzeti izravne mjere kako bih naglasio da tijela i službe RS nemaju drugu mogućnost nego u potpunosti surađivati u istrazi o događanjima u Srebrenici i drugim pitanjima vezanima za rad Haškog tribunala", izjavio je Ashdown i najavio da će kasnije u petak na tiskovnoj konferenciji predstaviti te "izravne mjere".

U preliminarnom izvješću Komisije za Srebrenicu (koju je formirala Vlada RS) navodi se da njezin rad opstruiraju institucije Republike Srpske, a prije svih Generalštab Vojske RS i ministarstvo obrane.

Komisija Vlade RS za događanja u srebreničkoj enklavi od 10. do 19. srpnja 1995. godine, u srijedu je predala svoje prvo izvješće i zatražila da se rok za podnošenje konačnog dokumenta pomaknei na 12. listopada.

(Hina) xspod ydj

Pročitajte više