Ashdown: Regionalna suradnja ključna za borbu protiv kriminala

ORGANIZIRANI kriminal djeluje na regionalnoj razini, pa je i regionalna suradnja među zemljama jugoistočne Europe na suzbijanju kriminala "upravo ključna", rekao je u utorak u Zagrebu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

Ashdown je to izjavio na konferenciji za tisak održanoj na kraju njegovog jednodnevnog boravka u Hrvatskoj tijekom kojeg se sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem, ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom i potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem.

"Balkan nije gospodarski, politički i kulturno jedinstven prostor, ali jest jedinstven prostor organiziranog kriminala", kazao je Ashdown.

"Kriminalci djeluju na regionalnoj razini, pa se i mi moramo organizirati regionalno ... regionalna suradnja upravo je ključna za borbu protiv te pošasti", dodao je Ashdown.

On je kazao da je borba protiv organiziranog kriminala bila najvažnija tema njegovih razgovora s Mesićem, Piculom i Granićem.

"Sada je trenutak u kojem moramo zadati odlučni udarac organiziranom kriminalu ... to je bila glavna tema mojih razgovora s predsjednikom Mesićem, Piculom i Granićem. Svi smo se suglasili da je potrebno iskoristiti ovaj trenutak nakon ubojstva (srpskog premijera Zorana) Đinđića, kad je i srpska vlada pokrenula veliku akciju protiv organiziranog kriminala", rekao je Ashdown.

Ashdown je isto tako rekao da je sa svojim domaćinima razgovarao o približavanju zemalja regije Europskoj uniji.

"Moram čestitati hrvaskoj Vladi koja je postigla veliki napredak. Razgovarali smo o transferu hrvatskih iskustava o procesu približavanja EU drugim zemljama regije", rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

On je kazao da je za BiH ključno reformirati gospodarstvo kako bi se zemlja učinila "prijateljskom za strana ulaganja", te je posebno naglasio da u kontekstu gospodarskog razvoja vidi "važnu ulogu za Hrvate iz Hercegovine".

"Hrvati su možda najmanji po brojnosti, ali bi mogli biti ekonomski najsnažniji", rekao je Ashdown.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o planu EU da objavi popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij Unije zbog toga što štite optužene ratne zločince, Ashdown je kazao da nije riječ o nečemu novom, jer takva praksa postoji u SAD-u i u nekim zemljama EU.

"Riječ je o tome da je po prvi puta to inicijativa na razini EU ... na listi zabranjenih naći će se osobe bilo koje nacionalnosti ako se sumnja da štite ratne zločince", rekao je Ashdown.

Na upit hoće li predložene mjere EU bivše čelnike bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića dovesti bliže Haaškom sudu, Ashdown je odgovorio da "o tome nema nikakve sumnje".

"Moja poruka Karadžiću je da se vrijeme njegovog uhićenja približava, a svima koji ga podupiru i štite život će biti značajno otežan", naglasio je Ashdown.

Pročitajte više