Preljubi, prevare i intrige. Kako je nevjerni kralj ubio ženu i posvađao Europu

Ana odnosno Anne Boleyn bila je engleska kraljica te druga žena kralja Henrika VIII. U povijesti je upamćena kao žena zbog koje je Engleska raskrstila s Rimom te prva pogubljena engleska kraljica. Ana je bila ambiciozna i vješta žena koja je svojim karakterom i pojavom osvojila mnoge engleske plemiće, no to joj nije pomoglo kada se kralj okrenuo protiv nje i tražio novu ženu. Javno je pogubljena na današnji dan 1536. godine.

Anina majka bila je plemkinja, dok joj je otac bio običan trgovac. Obrazovanje je stekla preko privatnih tutora, kao i mnoge plemkinje njenog vremena. Otputovala u Francusku na dvor Marije Tudor, sestre kralja Henrika VIII. i tamo zavoljela francusku modu i način života. Kada se vratila u Englesku, svi su zapazili njenu ljepotu i šarm, uključujući i kralja Henrika VIII. koji se u nju ludo zaljubio.

Druga žena Henrika VIII.

Međutim, kralj je već imao suprugu, 40-godišnju Katarinu Aragonsku koja mu nije dala sina. Kralja je mučilo pitanje nasljedstva, no isto tako nije bio zadovoljan svojim brakom. Imao je mnoštvo ljubavnica i brzo bi ih mijenjao, ali s Anom nije bio isti slučaj.

Ana ga je više puta odbijala zato što nije htjela biti samo njegova priležnica. Henriku VIII. ovo je bio samo još jedan razlog da prekine brak s Katarinom Aragonskom pa je to na kraju i napravio. Taj potez koštao ga je mnogih saveznika u Europi, a posebno se posvađao s papom, koji ga je ekskomunicirao. Bitno je napomenuti da Henrik VIII. nije bio samo nominalni kršćanin, već je bio vrlo zainteresiran za duhovna pitanja i stalno je čitao liturgijske tekstove.

Ipak, smatrao je da čini pravu stvar i da će njegov brak uroditi mnoštvom nasljednika, a pored toga donijeti mu sreću jer će oženiti ženu koju voli. 1533. Henrik i Ana potajno su se oženili, a iste godine Ana je rodila Henriku kći Elizabetu koja će kasnije postati kraljica Engleske. Ana je bila trudna još dva puta, no obje trudnoće su završile pobačajem.

Henrik je vršio sve veći pritisak na Anu radi nasljedstva, a Ana je postajala sve ljubomornija na njegovu bivšu ženu i prvu kći kralja – Mariju. Njihov odnos brzo je ohladio, a Henrik je zamijetio novu ljepoticu na svom dvoru – Jane Seymour. Ana se uskoro našla u problemu.

Mnogi u Engleskoj smatrali su da kralj ne može dobiti sina jer ga ja tako kaznio sam Bog zato što se inati papi. Drugi su pak smatrali da je problem u Ani. Neovisno o tome, njihov se odnos dodatno pogoršao, a Ana je često svoje frustracija iskaljivala na služavkama i nižim plemićima na dvoru.

Uhićena pod optužbama da je nevjerna

Nakon tri godine braka, Henrik je odlučio da se treba ponovo ženiti. Ana je uhićena pod optužbama preljuba, nevjere i veleizdaje 2. svibnja 1536. godine.

Izvedena je pred sud i osuđena na smrt premda su dokazi protiv nje bili manjkavi. Ana vrlo vjerojatno nije bila preljubnica, a sigurno nije bila veleizdajnica. Ipak, upustila se u opasne igre na dvoru Tudora i na kraju završila kao prva pogubljena žena Henrika VIII.

Anu se među engleskim narodom doživljavalo vrlo negativno sve dok krunu nije preuzela njena kći Elizabeta I. dvadeset godina nakon majčine smrti. Elizabeta je vratila portrete svoje majke na engleski dvor, a na Anu se od tada gleda u pozitivnom svjetlu, kao žrtvu kralja koji nije znao ostati vjeran.

Pročitajte više