Ashdown zamrznuo plaće sucima u BiH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown donio je u nedjelju odluku kojom se zamrzavaju plaće sudaca u toj zemlji a njihovo povećavanje povezuje s rastom prosječnih plaća, priopćio je Ashdownov ured u Sarajevu (OHR).

U priopćenju se objašnjava kako se plaće sudaca u cijeloj državi sada "usklađuju i fiksiraju" na razini koja neće biti uvećana sve dok prosječna plaća u BiH ne bude dosegnula svotu od 800 konvertibilnih maraka (oko 400 eura).

Ashdownovom odlukom, navodi OHR, trebalo bi se uštedjeti između pet i sedam milijuna konvertibilnih maraka a ta svota iskoristila bi se za poboljšanje učinkovitosti bosanskohercegovačkih sudova.

Tijekom reforme pravosudnog sustava u BiH 2000. godine doneseni su zakoni koji su propisali sudačke i tužiteljske plaće u svotama nezamislivim za druge korisnike proračuna što je onda izazvalo mnogobrojne kritike.

Ovisno o razini suda, sucima je tada zajamčena plaća u rasponu između tisuću i pol i dvije i pol tisuće eura što je tada bilo deset puta više od prosječne plaće u zemlji.

Na toj osnovici temeljena su i povećanja plaća koja su slijedila za što nije bilo potpore u gospodarskom rastu zemlje.

Zbog velikih izdvajanja za plaće došle su u pitanje osnovne funkcije sudova pa je nekima od njih isključivana struja jer nisu imali novaca za podmirenje tih troškova.

Pročitajte više