Asim Kurjak prijavljen zbog nedozvoljenog presađivanja jajnih stanica

ZBOG sumnje da su nedozvoljeno presađivali dijelove ljudskog tijela zagrebačka policija danas je prijavila pet osoba, a još su dvije prijavljene zbog sumnje u nesavjesno liječenje.

U policijskom priopćenju, u kojem se ne navode inicijali prijavljenih osoba, niti konkretni slučajevi koji im se stavljaju na teret, spominje se tek da je pet osoba prijavljeno zbog sumnje da su počinili sedam kaznenih djela nedozvoljenog presađivanja dijelova ljudskog tijela.

Policija navodi da je u predistrazi ovog slučaja sudjelovalo i Stručno povjerenstvo za nadzor Ministarstva zdravstva, u čijem je nalazu "utvrđeno da su u slučajevima za koje je podnijeta kaznena prijava učinjene medicinski neopravdane i nelegalizirane izvantjelesne oplodnje doniranim jajnim stanicama".

Iz više službenih izvora koji su željeli ostati neimenovani doznaje se da je među prijavljenima bivši predstojnik Klinike za ginekologiju i porodiljstvo zagrebačke Opće bolnice Sveti Duh Asim Kurjak i njegova suradnica Sanja Kupešić.

U kriminalističkoj obradi, koordiniranoj iz MUP-a i Državnoga odvjetništva, zatražena je putem Interpola pomoć više europskih policija, a pretražene su i službene prostorije iz kojih je "izuzeta određena medicinska i druga dokumentacija", navodi policija.

Vezano uz obradu za nesavjesno liječenje policija navodi kako je utvrđena osnovana sumnja da je 60-godišnjoj pacijentici primijenjena pogrešna metoda liječenja, na način da je bila podvrgnuta neodgovarajućem operativnom zahvatu. Time je, tvrde u policiji, protivno pravilima medicinske struke bilo narušeno zdravlje pacijentice.

Kriminalistička se obrada, u koordinaciji s mjerodavnim državnim odvjetništvom, nastavlja radi utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela i počinitelja, priopćeno je iz policije.

"Vijest o kaznenim prijavama primio sam sa žaljenjem jer to baca loše svjetlo na medicinsku struku, mene kao ministra odgovornog za pacijente, ali i na liječnike", kazao je Hini ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Dodao je da je Ministarstvo u predistrazi svoj posao odradilo "stručno i profesionalno", te da ubuduće ovakve stvari treba strogo kažnjavati.

Degen potvrdio da je Kurjak prijavljen zbog presađivanja dijelova tijela

Asim Kurjak jedna je od pet osoba koje je zagrebačka policija danas kazneno prijavila zbog sumnje da su nedozvoljeno presađivale dijelove ljudskog tijela, potvrdio je njegov odvjetnik Silvije Degen.

"Dr. Kurjak je službeno odsutan no ovlastio me da kažem kako ne postoji njegova nikakva kaznena odgovornost i da ništa nije radio suprotno zakonu", kazao je Degen Hini.

Dodao je da je policijska kaznena prijava tek prva faza u postupku. "Sad smo tek na početku onoga o čemu novinari pišu već dvije godine", kazao je. Napomenuo je kako Državno odvjetništvo tek treba odlučiti postoji li osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo.

Degen pak smatra da kaznenog djela nema jer zakon ne navodi da su jajne stanice dijelovi ljudskog tijela. "Nema kaznenog djela ako ono nije predviđeno zakonom", zaključio je Degen.


Neslužbeno se doznaje da bi Državno odvjetništvo do kraja tjedna moglo odlučiti o dijelu kaznene prijave koja se odnosi na navodne zlouporabe jajnim stanicama.

Degen tvrdi da ne zna tko su osim njegovog klijenta Asima Kurjaka ostali prijavljeni.



Pročitajte više