Asistent nizozemskog desničara optužen da radi za Ruse. Političar: Ja ne znam ništa

Foto: EPA

Nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu Marcel de Graaff ogradio se od pretresa ureda i doma njegovog zaposlenika u sklopu istrage belgijske policije o ruskom utjecaju. 

„Ne znam ništa o takozvanoj ruskoj operaciji dezinformacija”, napisao je zastupnik nizozemske desne populističke stranke PVV čelnika Geerta Wildersa. 

Policija je danas pretresla urede zaposlenika Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu.

De Graaf je kazao kako je „iz medija saznao da su dom i ured” njegovog zaposlenika pretraženi. Dodao je da je razgovarao s asistentom koji je rekao da nije bio svjestan pretresa. 

„Vlasti nisu kontaktirale ni mene ni njega. To mi je sve potpuno iznenađenje”, kazao je. 

Istražitelji: Igrao značajnu ulogu u širenju ruske propagande

Belgijski istražitelji su objavili da je osumnjičeni zaposlenik EU parlamenta „igrao značajnu ulogu” u prilaženju i plaćanju europarlamentarcima da promiču rusku propagandu putem proruskog portala Voice of Europe.

De Graafov pomoćnik ranije je bio zaposlenik Maximilana Kraha, člana Parlamenta iz redova krajnje desne Alternative za Njemačku. Krah je potvrdio da je riječ o njegovom bivšem asistentu. On je proteklih tjedana pod pritiskom zbog optužbi za špijunažu za Rusiju. 

Njemačka policija je prošli mjesec uhitila i bivšeg Krahovog asistenta Jiana Gua kojeg je europarlamentarac otpustio nakon optužbi da je kineski špijun. 

Belgijski premijer Alexander De Croo je u travnju otkrio da su obavještajne službe otkrile rusku operaciju utjecaja na Europski parlament uoči izbora u lipnju. 

Ciljevi Moskve su jasni, rekao je belgijski premijer: „Izbor više proruskih kandidata u Europski parlament kako bi se u toj instituciji proširio određeni proruski narativ”. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.