Assadove snage strahuju od sve jače terorističke grupe: "ISIS-ovci su naspram njih tv-teroristi"

Screenshot: YouTube

SNAGE Assadovog režima u Siriji trenutno strahuju od terorističke grupe koja bi se mogla pokazati opasnijom i radikalnijom od ozloglašenog ISIS-a.

Pobunjenici sirijske Fronte al-Nusra predstavljaju se čvršćom i taktički zrelijom vojnom formacijom od ISIS-ovih džihadista koji su u dvije godine na području Sirije i Iraka osnovale takozvanu Islamsku državu.

Al-NUsra je na području Aleppa nanijela iznenađujuće jake udarce Iranskoj revolucionarnoj gardi te njihovim afganistanskim i iračkim saveznicima koji razuju u blizini najvećeg sirijskog grada, piše Independent.

Naročitu snagu Nusra pokazuje i na ostalim ratištima u sukobima sa snagama sirijskog režima. Jugozapadno od Aleppa Iranska revolucionarna garda je pomaknuta sa svojih pozicija oko važne međunarodna prometnice Aleppo – Hama pri čemu je izgubila 13 ljudi. Gubitke su u borbama s Nusrom pretrpjele i afganistanske postrojbe, baš kao i Iračani.

Sirijsku vladu i vojsku najviše brine to što je stotinu kadeta poginulo u bitkama oko nasellja Khan Touman, Eiees te Al-Hader. Inače, sirijska je vojska u posljednjih pet godina izgubila 62.000 vojnika.

Al-Nusra postaje jača od ISIS-a

Većina sirijskih zapovjednika na terenu tvrdi kako je Al-Nusra postala jača od ISIS-a. Jedan od njih ISIS opisuje kao "televizijske teroriste", čije snimke smaknuća mogu impresionirati samo Zapad. Nusra je dosta opasna i zbog toga što nove pošiljke oružja koja im je navodno stigla preko Katara. Prije nekoliko dana ruske snage su u raketnom napadu izgubile jedan helikopter. Raketu su ispalile upravo Nusrine postrojbe.

Primarni cilj Fronte al-Nusra, koju povezuju i s Al-Qaedom, je svrgnuti vladu Bašara al-Asada te urediti državu tako da njome vladaju izvorna islamska pravila. Taktika stvaranja popularnosti i njezinog održavanja dosta se razlikuje od taktike ISIS-a, koji svoju ideologiju nameće zahtijevajući vjernost te pravila gura provođenjem nasilja i prsile, Nusra surađuje s ostalim militantnim grupama i pritom ne pokušava nasilno nametnuti šerijat.

Osim toga, Nusra sebe predstavlja kao modernu verziju islamističkog pokreta, čime nastoje pridobiti naklonost većeg dijela stanovništva.

Pročitajte više