Asselborn i Rehn bez komentara o sutrašnjem sastanku radne skupine

Luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EUa Jean Asselborn i povjerenik za proširenje Olli Rehn nisu se u ponedjeljak htjeli upuštati u komentare o mogućem ishodu prvog sastanka radne skupine EUa, zadužene za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom (ICTY), koja se u utorak sastaje u Luxembourgu.

"O temama i sadržaju ne možemo reći ništa prije kraja sutrašnjih susreta", izjavio je novinarima ministar Asselborn.

"Kada je riječ o Hrvatskoj mislim da je bolje komentare ostaviti za sutra kada ćemo imati sastanak proširene Trojke s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i predstavnicima hrvatske Vlade - tada ćemo vidjeti kakvu ćemo poruku uputiti hrvatskoj strani", rekao je povjerenik Olli Rehn.

U utorak, drugi dan ministarskog sastanka, prvi put će se sastati radna skupina EU-a, zadužena za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom. Radna skupina je osnovana u ožujku odlukom Europskog vijeća, nakon što je odgođen početak pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka. Pregovori su odgođeni jer unutar EU-a nije postignuta suglasnost da Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom.

Radnu skupinu čine predstavnici sadašnjeg i dva buduća predsjedništva EU-a, Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Na prvom sastanku u utorak tri zemlje EU-a bit će zastupljene na razini ministara vanjskih poslova.

Radna skupina će se najprije zasebno sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, a zatim s izaslanstvom hrvatske Vlade, predvođeno premijerom Ivom Sanaderom. Na kraju će se odvojeno sastati sami članovi radne skupine.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je da je suradnja Hrvatske s Haškim sudom od temeljne važnosti za otvaranje pristupnih pregovora.

"Suradnja hrvatskih vlasti s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu od temeljne je važnosti", izjavio je Solana po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a

"Mi ćemo s njima razgovarati vrlo otvoreno kako bismo vidjeli da li se stvari kreću", izjavio je Solana, ističući da je "cilj jasan, Gotovina treba biti u Haagu".

Iako je bilo predviđeno da hrvatsko izaslanstvo vodi ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Ivo Sanader je u ponedjeljak odlučio osobno sudjelovati na sastanku s radnom skupinom.

Hrvatsko izaslanstvo će na sastanku u utorak iznijeti što je sve dosad u zemlji učinjeno u rješavanju slučaja generala Gotovine, što smjera dalje napraviti i koje će akcije poduzimati.

Prema izvorima iz Banskih dvora, Hrvatska će sutrašnjem sastanku pristupiti u skladu s dosadašnjom politikom partnerskih odnosa s Haškim sudom. Hrvatska ne želi "dvoboj" s tužiteljicom Del Ponte, nego će svoj "nastup temeljiti na suradnji i partnerstvu s Haškim sudom", rekao je u ponedjeljak Vladin izvor.

(Hina) xsv ydv

Pročitajte više