Astronauti zbog svemirskog "metka" pobjegli na brod za spašavanje Soyuz

MALENI komadić svemirskog smeća koji se približavao Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) natjerao je astronaute da se povuku na pomoćni brod Soyuz.

Maleni komadić veličine metka prošao je 4,5 kilometara od stanice te su se astronauti mogli mirno vratiti na svoju postaju i nastaviti svoje dnevne zadatke. Troje astronauta je zbog ove opasnosti desetak minuta provelo na pomoćnom brodu "Soyuz", izvijestila je NASA-ina glasnogovornica Kelly Humphries, pišu svjetski mediji.

Soyuz uspješno obavio svoju misiju "čamca za spašavanje"

Devetmilimetarski metalni dio došao je sa motora satelita koji se koristio u ranijim svemirskim misijama. Astronauti su već u srijedu navečer bili upozoreni na dolazak tog "metka" što je bilo prekasno kako bi sigurno "sklonili" stanicu na mjesto gdje joj više ne bi prijetila opasnost.

Zbog toga su zapovjednik Michael Fincke, inženjer leta Jurij Lončakov i znanstvenica Sandy Magnus napustili stanicu i na desetak minuta potražili sigurno utočište na "Soyuzu". Stanici je u posljednjih osam godina isto toliko puta prijetila ovakva opasnost, no do sada nije bilo potrebe za napuštanjem stanice. Soyuz je nastao kao proizvod ruskog svemirskog programa, a zadržan je uz stanicu kako bi služio kao mogući "čamac za spašavanje" u slučaju opasnosti. Izrada ove stanice počela je 1998. godine, a na njoj astronauti "žive" od 2000. godine.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više