Otkriven čudan spiralni objekt koji se vrti oko centra naše galaksije

Foto: SHAO

ASTRONOMI su zavirili u središte Mliječne staze i otkrili nešto što izgleda kao minijaturna spiralna galaksija koja se vrti oko jedne velike zvijezde.

Zvijezda udaljena oko 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje i smještena u blizini gustog i prašnjavog galaktičkog središta je oko 32 puta masivnija od Sunca i nalazi se unutar golemog diska uskovitlanog plina, poznatog kao "protozvjezdani disk".

Takvih diskova nalazimo posvuda u svemiru, a služe kao gorivo pomoću kojeg mlade zvijezde jednoga dana, nakon više milijuna godina, mogu izrasti u velika sjajna sunca.

No astronomi do sada nisu vidjeli ovako čudan disk - minijaturnu galaksiju koja orbitira opasno blizu središta Mliječnog puta.

Kako je nastao ovaj spiralni objekt?

Rješenje misterija bi se moglo nalaziti u samom spiralnom objektu koji je otprilike tri puta masivniji od Sunca, piše Live Science.

Koristeći se teleskopom Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) u Čileu, znanstvenici su otkrili da se disk ne kreće na način koji bi urodio spiralnim oblikom. Umjesto toga, napisali su, čini se da se disk doslovno uzburkao nakon sudara s drugim tijelom – vjerojatno misterioznim objektom veličine trostrukog sunca koji je još vidljiv u njegovoj blizini.

Kako bi provjerili ovu hipotezu, tim je izračunao desetak potencijalnih orbita za tajanstveni objekt, a zatim napravio simulaciju kako bi vidio je li bilo koja od tih orbita mogla dovesti objekt dovoljno blizu protozvjezdanog diska da ga zavije u spiralnu formu.

Otkrili su da je, ako je objekt slijedio jednu specifičnu putanju, mogao proletjeti pored diska prije otprilike 12.000 godina, dovoljno poremetivši njegovu prašinu da nastane ovakav spiralni oblik kakav vidimo danas.

"Središte naše galaksije je možda prepuno minijaturnih spirala"

"Podudaranje između analitičkih proračuna, numeričke simulacije i promatranja ALMA-e pruža čvrste dokaze da su spiralni krakovi na disku ostaci preleta drugog objekta", rekao je astronom Lu Xing iz Astronomskog opservatorija u Šangaju.

Osim što nudi prve izravne slike protozvjezdanog diska u galaktičkom središtu, ova studija pokazuje da vanjski objekti mogu savijati zvjezdane diskove u spiralne oblike koji se obično vide samo kod galaksija.

"Budući da se u središtu Mliječne staze nalazi mnogo više zvijezda nego u krakovima, vjerojatno se ovakvi scenariji u galaktičkom središtu događaju prilično redovito. To znači da je središte naše galaksije možda prepuno minijaturnih spirala", rekli su znanstvenici.

Naslovna ilustracija prikazuje povijest akrecijskog diska i nadolazećeg objekta. Tri dijagrama koji počinju odozdo lijevo su snimke iz numeričke simulacije, a prikazuju sustav u vrijeme sudara, 4000 i 8000 godina kasnije. Gornju desnu sliku je snimila ALMA, a prikazuje disk sa spiralama i s dva objekta koja kruže oko njega, što odgovara tome kako bi sustav izgledao 12.000 godina nakon sudara.

Istraživanje naslova A massive Keplerian protostellar disk with flyby-induced spirals in the Central Molecular Zone objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Pročitajte više