Astronomi su po prvi put svjedočili buđenju crne rupe

Foto: European Southern Observatory

Znanstvenici su po prvi put svjedočili buđenju supermasivne crne rupe. U galaksiji u zviježđu Djevice, udaljenoj oko 360 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, znanstvenici su primijetili da crna rupa sjaji jače nego ikad prije, piše Reuters.

"Mogli smo promatrati buđenje masivne crne rupe koja se iznenada počela "hraniti" plinom dostupnim u svojoj okolini, postajući vrlo svijetla", rekao je Claudio Ricci, astrofizičar i koautor studije o fenomenu buđenja crne rupe.

"Ovakvo ponašanje je bez presedana", dodala je Paula Sanchez Saez, astronomka koja je blisko uključena u studiju.

Što znamo o crnoj rupi?

Crna rupa je oko 1.5 milijuna puta teža od sunca. Za usporedbu, crna rupa u središtu Mliječne staze ima masu četiri milijuna puta veću od Sunca.

Supermasivne crne rupe kidaju zvijezde i sve ostalo u svom gravitacijskom dosegu. Istraživači su ukazali na to i rekli da je rotirajući disk difuznog materijala formirao crnu rupu u središtu galaksije SDSS1335+0728.

Takva područja aktivnosti zrače energijom na vrlo visokim temperaturama. Mogu čak i zasjeniti same galaksije.

Vjeruje se da većina galaksija ima crnu rupu u svojoj jezgri

Međunarodni tim astronoma sada analizira podatke iz niza teleskopa kako bi vidio je li aktivnost crne rupe privremena ili će se nastaviti u doglednoj budućnosti. Vjeruje se da većina galaksija ima crnu rupu u svojoj jezgri, uključujući i Mliječnu stazu.

"To je nešto što bi se moglo dogoditi i s crnom rupom koja se nalazi u Mliječnoj stazi", rekla je koautorica studije Lorena Hernandez Garcia.

Za sada, crna rupa u Mliječnoj stazi ostaje "uspavana".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.