ATRAKTIVNO I INTERESANTNO Premijera divlji požar u Dalmaciji zabavlja?

Foto: Index

VIŠE od 700 vatrogasaca i hrvatskih vojnika trenutno gasi požara na dalmatinskoj obali.

Premijer Plenković je za to vrijeme u Splitu požar koji je uništio dio obale i došao do drugog po veličini hrvatskog grada nazvao "atraktivnim" i "interesantnim".

"Vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je interesantan i stoga jer je praktički došao do Splita i odlagališta Karepovac izvući određene pouke i unaprijediti sve mehanizme koordinacije nadležnih službi", rekao je premijer Plenković nakon sastanka kriznog stožera u Splitu.

Premijer je također zahvalio "svima koji su se našli u situaciji da žele pomoći.

"Desetak kuća i objekata je izgorjelo, uglavnom nenaseljenih. Prikupit će župan jedinice lokalne samouprave sve te informacije i ukoliko dođe do toga, proglasiti elementarnu nepogodu. Vlada će nastojati naći sredstva kako bismo sanirali tu štetu", izjavio je premijer.

Što se tiče načina na koji su se navijači, bivši branitelji i građani organizirali kako bi pomagali gasiti požar, premijer kaže kako je dobro da su pomogli. Ali, tvrdi i da sustav funkcionira upravo onako kako treba.

"Ja bih odvojio ovo internetsko vrijeme komuniciranja svih sa svima bez potpunih informacija. Tu je bitna razlika. Glavni koji reagiraju su naši vatrogasci, županijsko zapovjedništvo te glavni vatrogasni zapovjednik koji također ima sve informacije. Prema potrebi se procjenjuje kakav je dodatni angažman potreban. Ljudi koji žele mogu pomoći, ali njihova aktivnost treba biti koordinirana od onih koji su zaduženi. Važno je da ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno, jer je sam Split u pitanju, ali sve nadležne službe su reagirale dobro", objasnio je premijer.

Međunarodnu pomoć Hrvatska nije tražila. Jer nam u ovom trenutku - ne treba. Barem tako tvrdi premijer.

"U ovom trenutku ne postoji potreba da tražimo međunarodnu pomoć, tu procjenu moraju donijeti vatrogasci na terenu. Procjena za lokaliziranje ovog požara nije takva, prema tome ovo nisu razmjeri požara kakav je bio u Izraelu prije nekoliko mjeseci kada me premijer Izraela zvao i tražio pomoć. Sposobnost komplementarnog djelovanja hrvatskih snaga koje se bore protiv požara je na visokoj razini, nama to sada trenutno nije potrebno", smatra Plenković.

Pročitajte više