AU OVLASTILA MBEKIJA DA PRONAĐE RJEŠENJE ZA OBALU BJELOKOSTI

Afrička unija (AU) ovlastila je predsjednika Južnoafričke Republike Thaba Mbekija da "žurno sastavi izaslanstvo radi pronalaženja političkog rješenja" za Obalu Bjelokosti, gdje je od četvrtka stanje sve teže, priopćio je u nedjelju AU.

Predsjednik Južnoafričke Republike dobio je mandat da "sastavi izaslanstvo u dogovoru s predsjednikom povjerenstva Afričke unije Alphom Umarom Konareom radi pronalaženja političkog rješenja" u Obali Bjelokosti, piše AU u priopćenju objavljenom u Addis Abebi.

Odluka je donesena "radi nadzora odluke prihvaćene na konzultativnoj sjednici između AU-a i Cedeao-a (Zajednica zapadnoafričkih država) koja se u subotu održala u Nigeriji i nakon koje je AU osudio zračne napade koje je organizirala vlada Obale Bjelokosti, navodi se u priopćenju.

Vlada Obale Bjelokosti koja je koncem 2002. pozvala francusku vojsku kako bi joj pomogla da svlada pobunjenike koji su zauzeli sjever zemlje, upozorila je u nedjelju na "okupaciju" Francuske, bivše kolonijalne sile koja je vladala Obalom Bjelokosti.

Obala Bjelokosti je nakon pobune iz rujna 2002. podijeljena popola i pobunjenici nadziru sjeverni dio zemlje. UN-ove postrojbe (šest tisuća vojnika) i francuske snage (četiri tisuće) razmješteni su tu kako bi nadzirali provedbu mirovnih sporazuma iz Marcoussisa (Francuska, siječanj 2003.) koji su već mjesecima na mrtvoj točki. Gbagbov režim je obnovio sukob i od četvrtka bombardira pobunjenička područja.

UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo je u subotu vladine napade i "zatražilo da se u potpunosti poštuje primirje", a Pariz koji će čim prije predložiti nove mjere protiv Obale Bjelokosti, upozorio je da će Gbagbo biti "osobno odgovoran" za očuvanje javnog reda.

(Hina) xvrad ydv

Pročitajte više