Australci na biralištima, oporbeni laburisti u prednosti, ali utrka je tijesna

Lijevo oporbeni lider Anthony Albanese, desno aktualni premijer Scott Morrison Foto: EPA

AUSTRALCI biraju novi saziv parlamenta i ti bi izbori mogli vratiti oporbene laburiste na vlast nakon devet godina konzervativne vlade, no utrka je tijesna.

Birališta su otvorena od 8 sati po mjesnom vremenu, a zatvaraju se u 18.

Nekih 17.2 milijuna birača treba izabrati zastupnike na 151 mjesto u Zastupničkom domu na trogodišnji mandat.

Bira se i 76 predstavnika u Senatu na šest godina.

Stranka ili koalicija koja dobije najviše glasova automatski dobiva zadaću formiranja vlade.

Oporbeni lider iz Laburističke stranke Anthony Albanese, kojemu ankete daju blagu prednost za dužnost budućeg premijera, pozvao je birače da mu pruže šansu.

Aktualni premijer, konzervativac Scott Morrison, na vlasti je od 2018. i natječe se za novi mandat, no čini se da je posljednjih dana do izbora smanjio prednost laburista.

Što kažu ankete?

Dvije posljednje ankete objavljene prije izbora, u četvrtak i petak, daju laburistima šestpostotnu prednost.

Premijer Scott Morrison nada se da će ponoviti "čudo" s prošlih izbora kad je zaostajanje u anketama pretvorio u pobjedu. Ali za to će morati prevladati kolektivnu traumu iz posljednje tri godine. 

Australci su u tom razdoblju doživjeli nekoliko katastrofalnih šumskih požara, razornih poplava i strogo pandemijsko zaključavanje.

Inače među najoptimističnijim biračima u svijetu, Australci su postali naglašeno pesimistični i zabrinuti za svoju budućnost, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja. 

Laburisti su u kampanji vladajućima naglašeno zamjerali nagli rast inflacije i spori rast plaća, no liberalno-nacionalna koalicija predvođena premijerom Scottom Morrisonom ukazivala na to da je nezaposlenost najniža od 1974. godine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više