AUSTRALCI POMOĆU BAKTERIJA STVARAJU NIZ KORISNIH PROIZVODA

Australski znanstvenici na bakterijskoj bazi stvaraju niz proizvoda koji će čistiti odlagališta otrovnog otpada, a otpad pretvarati u iskoristiv materijal. L

Pet istraživačkih instituta i industrija te nekoliko industrijskih partnera službeno su najavili početak zajedničkoga rada.

"Australija je rame uz rame s najboljima na svijetu u razvoju ove tehnologije", rekao je David Garman, direktor novoga istraživačkog biotehnološkog centra.

"Istraživači Centra u potrazi su za najboljim bakterijama za čišćenje kontaminiranih lokacija, za pretvaranje otpada u proizvode i za zamjenu otrovnih kemikalija", rekao je Garman.

Među ostalim su mogućim primjenama zamjena teških metala živim bakterijama u bojama te onemogućavanje djelovanja "loših bakterija" u vodi za piće.

Australski rad na bakterijama dio je svjetskoga trenda razvoja ekološke biotehnologije, rekao je Garman koji kaže da je globalno komercijalno tržište za ekološku biotehnlologiju vrijedno oko pet milijarda dolara na godinu.

Prema njegovim riječima, bakterije koje su se razvile u suživotu sa životinjama, ljudima i biljkama, teže djeluju u manje prirodnom modernom urbanom okružju.

(Hina) vm dgk

Pročitajte više