Australija u strahu: U jagodama otkrivene igle za šivanje

Foto: EPA

AUSTRALSKE vlasti naredile su istragu nakon što su u šest saveznih država prijavljeni slučajevi pronalaska jagoda u kojima su se nalazile igle za šivanje.

Jedan muškarac završio je u bolnici nakon što je pojeo jagodu u kojoj se nalazila igla. Nekoliko proizvođača povuklo je jagode, a najveći trgovački lanac u Novom Zelandu iz predostrožnosti je prestao prodavati australske jagode.

Australski ministar zdravlja Greg Hunt naredio je Agenciji za hranu Australije i Novog Zelanda da provede istragu o tome što se događa. ''Ovo je vrlo okrutan zločin i napad na javnost'', izjavio je ministar Hunt.

Lokalne vlasti također provode istragu, no još nitko nije osumnjičen. 

Savezna država Queensland nudi 100.000 australskih dolara za informacije

Prvi slučajevi jagoda u kojima se nalaze igle pojavili su se prošlog tjedna u saveznoj državi Queensland, a potom su uslijedile prijave iz Novog Južnog Walesa, Viktorije, Teritorija australskog glavnog grada, Južne Australije i Tasmanije.

Policija i uzgajivači smatraju da je moguće da su se nakon prvog slučaja pojavili "imitatori".

Savezna država Queensland nudi 100.000 australskih dolara (457.000 kuna) za informacije o slučaju.

''Zašto bi osoba zdravog razuma ugrozila zdravlje beba, djece ili bilo koga ovim užasnim činom?'' upitala se ove subote premijerka Annastacia Palaszczuk.

Sumnja se na "nezadovoljnog zaposlenika"

U Udruzi kvinslandških uzgajivača jagoda sumnjaju da je igle u jagode postavio ''nezadovoljni zaposlenik'', no policija smatra kako je još uvijek prerano za donositi takve zaključke.

Zdravstveni stručnjaci savjetuju Australcima da jagode razrežu prije nego što ih pojedu.

Uzgajivači su zabrinuti jer su se igle u jagodama pojavile na vrhuncu sezone te bi mogle imati negativan učinak na prodaju koji se procjenjuje na nekih 130.000 australskih dolara godišnje.

Pročitajte više