Australiju očekuje "vruća budućnost"

AUSTRALIJA će u budućnosti biti pogođena još višim temperaturama, težim sušama i požarima kao i epidemijama tropskih bolesti, tvrdi se u novom izvješću australske vlade o klimatskim promjenama u idućih 70 godina.

Ta će otkrića povećati pritisak na premijera Johna Howarda zbog odluke da ne potpiše protokol iz Kyota o smanjenju emisije plinova koji izazivaju učinak staklenika.

Izvješće vodećih australskih znanstvenika, koje je prenio BBC, daje crne prognoze budućnosti za iduće naraštaje.

U Australiji će biti još toplije i bit će podložnija sušama i snažnim olujama, navode znanstvenici u studiji i tvrde da će prosječne godišnje temperature porasti za šest stupnjeva do 2070.

Međutim, to nije kraj loših vijesti. Klimatske promjene prouzročene globalnim zatopljavanjem dovest će do nestašice vode kao i do epidemije tropskih bolesti kao što je denga groznice.

U izvješću se navodi da bi smanjenje emisije plinova koji izazivaju učinak staklenika pomoglo Australiji da izbjegne najteže posljedice klime koja se mijenja, što bi se moglo protumačiti kao kritika upućena vladi zbog njezina protivljenja protokolu iz Kyota.

Premijer Howard odbio je ratificirati taj protokol tvrdeći da bi on doveo do porasta nezaposlenosti i da bi naškodio industriji. Osim toga je rekao da je bez potpore SAD-a taj sporazum beznačajan.

Australska vlada ima svoj plan za smanjenje emisije štetnih plinova koji nije nauštrb njezinom ekonomskom razvoju.

Pročitajte više