Australski premijer ispričat će se žrtvama seksualnog zlostavljanja u javnim institucijama

Foto: Shutterstock/Hina

AUSTRALSKI premijer Malcolm Turnbull rekao je kako će uručiti nacionalnu ispriku žrtvama koje su seksualno zlostavljane kao djeca.


Turnbullovo obećanje dolazi na kraju četverogodišnje istrage u kojoj su otkrivene desetine tisuća slučajeva zlostavljanja djece u australskim institucijama.

Zločini su se događali desetljećima u institucijama poput škola, sportskih klubova i crkvi, javlja BBC.

Ispričat će se tijekom godine


Do isprike će doći tijekom ove godine, rekao je premijer.

"Kao nacija, moramo obilježiti ovu priliku na način koji će odraziti želje preživjelih i koji će im donijeti dostojanstvo na koje su imali pravo kao djeca, ali koje su im uskratili ljudi koji su se za njih trebali brinuti", izjavio je u parlamentu.

Istraga je završila u prosincu prošle godine, a komisija koja ju je vodila izdala je preko 400 preporuka, uključujući poziv Katoličkoj crkvi da ukine celibat.

"To nije slučaj nekoliko trulih jabuka. Velike društvene institucije su zakazale", zaključila je komisija.

Svjedočilo preko 8000 žrtvi


Premijer Turnbull rekao je da će njegova vlada kontaktirati žrtve kako bi se s njima konzultirala o tome što točno uključiti u nacionalnu ispriku. Pozvao je i vlasti u državama i institucijama da se pridruže nacionalno shemi za žrtve u kojoj se prikuplja novac kako bi im se isplatila odšteta.

"Dugujemo preživjelima da ne protratimo ovaj trenutak", dodao je.

Tijekom istrage je saslušano preko 8000 žrtvi, ali je komisija zaključila i kako njihov stvarni broj nikada neće biti poznat.

Pročitajte više