Austrija i Njemačka nisu smanjile prihvat izbjeglica: Ne postoji nikakvo dnevno ograničenje

Foto: FAH

U NJEMAČKU dnevno iz Austrije ulazi između 4 i 10 tisuća izbjeglica, a u Austriju iz Slovenije 6 do 7 tisuća izbjeglica na dan, rečeno je Hini u ministarstvima unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Bavarske i Republike Austrije čime su opovrgnute medijske tvrdnje o smanjenju prihvata izbjeglica u Austriju odnosno Njemačku.

„Od početka kontrole granice prema Austriji u Njemačku dnevno, i to velikom većinom upravo preko ove granice, ulazi između 7 i 10 tisuća izbjeglica“, rekao je za Hinu Stefan Frey, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Bavarske, jedine njemačke savezne pokrajine s granicom prema Austriji.

Time je Njemačka opovrgnula pisanje austrijskog tiska, koji je u utorak objavio kako Njemačka trenutno iz Austrije prihvaća „samo 30 izbjeglica na sat tj. 720 dnevno“.

Austrija nije uvela dnevno ograničenje

I austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova za Hinu je potvrdilo kako nema zastoja prema Njemačkoj.

„Ovdje govorimo isključivo o tranzitu. Izbjeglice uglavnom organizirano odlaze dalje prema Njemačkoj, ali neki se upućuju i na vlastitu ruku“, rekao je za Hinu glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Karl-Heinz Gruendbock. On je također rekao kako trenutno u Austriju ulazi „6 do 7 tisuća“ izbjeglica, pretežno „preko južne granice“.

On je isto tako ponovio kako Austrija nije uvela dnevno ograničenje broja izbjeglica koje pušta na svoje područje.

„Ne postoji nikakav dnevni kontingent“, rekao je Gruendbock.

Otkako je Mađarska nedavno zatvorila granicu prema Hrvatskoj za prihvat izbjeglica, migrantski val koji ide tzv. balkanskom rutom preusmjeren je na Sloveniju, a pitanje ograničenog prihvata izbjeglica prate neprekidne, ne samo medijske, spekulacije o smanjenju prihvata na austrijskoj i njemačkoj strani. 

Pročitajte više