Austrija objavila plan za obavezno cijepljenje. Ovo su kazne za one koji odbiju

Foto: EPA

AUSTRIJA od 1. veljače uvodi obvezno cijepljenje. Danas je u sjedištu vlade predstavljen Nacrt zakona o uvođenju općeg obveznog cijepljenja.

Kazna do 600 eura svaka tri mjeseca

Cijepiti se moraju svi stariji od 14 godina, izuzev nekoliko kategorija. To su trudnice, osobe koje su u zadnjih šest mjeseci preboljele omikron i osobe sa zdravstvenim problemima zbog kojih se ne smiju cijepiti. To moraju dokazati potvrdom. 

Rodilje, tinejdžeri i preboljeli imaju rok do kraja sljedećeg mjeseca nakon rođenja djeteta, 14. rođendana ili proteka 180 dana od preboljenja da prime prvu dozu cjepiva. 

 

Rokovi za cijepljenje

Zakonodavac propisuje kako su obvezne tri doze cjepiva. Obveza za primanje prve doze kreće od 1. veljače. Drugo cijepljenje treba obaviti najranije 14 i najkasnije 42 dana nakon prvog cijepljenja, a treće cijepljenje treba obaviti najranije 120 i najkasnije 270 dana nakon druge doze. 

Priznata cjepiva su Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Svi stariji od 14 godina s prebivalištem u Austriji koji dosad nisu cijepljeni 15. veljače dobit će pismo od ministra, a potom i svaka tri mjeseca. U pismu će biti pozvani da nadoknade zaostatke do sljedećeg roka za cijepljenje.

Tko se odbije cijepiti, u godini dana može plaćati i do 2400 eura kazne

Prvi rok za cijepljenje nakon kojeg kreću kazne je 15. ožujka. 

Kazna za one koji se neće cijepiti, unatoč obvezi, u skraćenom postupku iznosi do 600 eura. Oni koji ne plate kaznu koja seže do 600 eura riskiraju istu takvu kaznu svaka tri mjeseca pa mogu očekivati i do 2400 eura kazne u jednoj godini.

Oni koji odbiju se cijepiti nakon što dobiju "podsjećanje" za cijepljenje, u redovnom postupku riskiraju kaznu i do 3600 eura. 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više