Austrija zabranila grb HOS-a jer je "simbol hrvatskog fašizma"

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

NA DANAŠNJOJ sjednici austrijske vlade i službeno je donesena odluka o zabrani ustaškog znakovlja u Austriji, a sve zbog višedesetljetnog okupljanja na Bleiburgu, koje Austrija u ovakvom obliku želi zabraniti.

Znakovito je da je odlučeno da se zabranjuje i znakovlje HOS-a, koje opisuju kao nasljednika ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata.

Odluka austrijske vlade prati preporuke stručnog izvješća o okupljanju u Bleiburgu, koje su europski mediji proglasili "najvećim neofašističkim skupom u Europi". 

Preporuke stručnog povjerenstva

Stručno povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške, u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

>> Austrija će zabraniti skup na Bleiburgu? "Veličanje teror-režima je nedopustivo"

Austrijska je vlada sada službeno prihvatila preporuke koje se odnose na znakovlje te dodala novo znakovlje koje će po Zakonu o simbolima ubuduće biti zabranjeno u Austriji.

HOS kao predstavnik "hrvatskog fašizma"

Tu su neki ustaški simboli iz vremena Drugog svjetskog rata, ali i grb HOS-a, koji je u Hrvatskoj službeno registriran u Ministarstvu uprave.

Zeleni, koji su s konzervativnom Narodnom strankom dio austrijske vladajuće koalicije, u svojem su priopćenju za medije naročito apostrofirali zabranu simbola HOS-a, koji opisuju kao "noviju fašističku organizaciju" u odnosu na one iz Drugog svjetskog rata.

"Desetljetna borba Zelenih protiv ovog navodnog memorijalnog događaja i s njim povezanog isticanja nacističkih simbola, ali i suvremenih fašističkih likova, u konačnici je bila uspješna", pohvalili su se u Austriji vladajući Zeleni.

Ubuduće će isticanje HOS-ovog znakovlja u Austriji biti kažnjivo

Dva su ustaška simbola već bila zabranjena. No, zabrana u praksi nije bila dovoljna, pa se novim pravilnikom proširuje katalog zabranjenih simbola, među kojima je i znakovlje HOS-a.

"Bit će zabranjeni ne samo povijesni fašistički simboli, značke i zastave ustaša već i oni skupina koje se pozitivno odnose na ustaški fašizam. To posebno uključuje one HOS-a (Hrvatske obrambene snage), zajedno s drugim podorganizacijama i nasljednicima ustaštva. HOS nije bio samo naziv ustaške vojske do 1945. godine već i hrvatske paravojne postrojbe (1991.-1993.) koja se ističe brojnim izravnim i pozitivnim referencama na hrvatski fašizam", poručuju austrijski Zeleni.

Zeleni: Svi se trebaju ugledati na hrvatskog predsjednika Milanovića

Simboli HOS-a su tako uvršteni u Pravilnik o simbolima, što znači da će njihovo pokazivanje u javnosti u Austriji ubuduće biti kažnjivo. 

Znakovito je da se Zeleni u svojem priopćenju za medije u povodu zabrane ustaških simbola pozivaju direktno i na predsjednika RH Zorana Milanovića.

"Svi bi trebali - kao što je to učinio hrvatski predsjednik Zoran Milanović nekoliko puta od 2020. - napustiti službene događaje kada se prikazuju simboli HOS-a, a da ne govorimo o ustaškim simbolima", poručila je glasnogovornica Zelenih Eva Blimlinger.

Pročitajte više