Austrija u štrajku

AUSTRIJA je danas zahvaćena najvećim poslijeratnim štrajkom koji je organizirao Savez austrijskih sindikata (OEGB) protiv planiranog prijedloga mirovinske reforme austrijske savezne vlade.

Austrijski Savez sindikata povećanim akcijama i prosvjedima diljem Austrije želi prisiliti austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela da povuče drastični prijedlog mirovinske reforme protiv kojeg su lijeva oporba, ali i dio članova vladajuće krajnje desnice.

Poslije zasjedanja savezne koalicijske vlade u utorak kancelar Schuessel rekao je da se ta pitanja ne rješavaju na ulici nego argumentirano za pregovaračkim stolom te da sindikat do sada nije predložio ni jedan konstruktivni prijedlog u pregovorima o mirovinskoj reformi.

"S današnjim štrajkom neki čelnici sindikata dokazali su da imaju premalo odgovornosti za gospodarsko stanje u zemlji", kazao je austrijski kancelar.

Od ponoći je diljem Austrije obustavljen javni promet. Štrajkaju javne službe, dijelom privatni sektor, pogranične službe, pošta, škole, sveučilišta. Na granicama vlada gužva jer vozači teretnih vozila nisu računali na štrajk.

Kako javljaju austrijski mediji, na graničnim prijelazima štrajkat će se do ponoći. Prije podne u Beču je bilo prometnih gužvi, ali bez prometnih čepova, te se ocjenjuje da štrajk protječe mirno.

Oporbene stranke Socijaldemokratska i Stranka Zelenih podržavaju štrajk. Poslijepodne održat će se sjednica Koordinacijskog vijeća austrijske savezne vlade o temi "Mirovinska reforma" na kojem će sudjelovati i zemaljski poglavar Koruške Joerg Haider. Politički promatrači se pitaju znači li to njegov povratak na saveznu austrijsku političku scenu.

Pročitajte više