Austrija ukida totalni lockdown, ali ne za necijepljene

Foto: EPA

AUSTRIJA će dopustiti ponovno otvaranje brojnih aktivnosti, od trgovina i kazališta do restorana i frizerskih salona, kada u nedjelju ukine lockdown, objavila je vlada u srijedu, no brojne savezne pokrajine su i dalje oprezne te će se otvarati postupno.

Necijepljeni će ostati u lockdownu, potvrdio je novi kancelar Karl Nehammer.

"Za sve necijepljene pogođene činjenicom boravka u lockdownu, tu je jasna ponuda: možete izaći ako iskoristite priliku da se cijepite", rekao je Nehammer i dodao da je cilj zatvaranja potaknuti što više osoba da prime prvu dozu cjepiva. 

Odluka vlade znači da se s jedinstvenih mjera na nacionalnoj razini prelazi na specifične za devet pokrajina. Da bi stvar bila još više zbunjujuća, brzo otvaranje uključuje zapadne pokrajine Vorarlberg i Tirol koje imaju najveću, odnosno četvrtu najveću incidenciju covida-19 u zemlji.

"Neke pokrajine će djelovati postupno kako vrijeme bude prolazilo, a Gradišće, Vorarlberg i Tirol će odmah usvojiti nacionalnu odluku", rekao je guverner Tirola Guenther Platter na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarom Karlom Nehammerom i ministrom zdravstva Wolfgangom Muecksteinom.

Vorarlberg i Tirol su alpske austrijske savezne pokrajine koje uvelike ovise o zimskom turizmu. Hoteli su diljem Austrije zbog lockdowna bili zatvoreni, iako su skijaške staze ostale otvorene.

Neke pokrajine ostavljaju strože mjere

Austrija se zatvorila prije dva tjedna zbog rekordnog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Infekcije su u međuvremenu pale, ali broj pacijenata na intenzivnoj skrbi i dalje raste.

Vlada je obećala da lockdown neće trajati dulje od 20 dana, a to razdoblje istječe u nedjelju.

Gornja Austrija, koja je dugo bila najteže zahvaćena pandemijom i graniči s Njemačkom i Češkom, ostaje zatvorena do 17. prosinca.

Glavni grad Beč će dopustiti samo otvaranje kafića i restorana, i to tjedan dana nakon ukidanja nacionalnog lockdowna, a sve trgovine i božićni sajmovi proradit će u ponedjeljak.

Austrijski mediji prenose da će slično postupiti još tri savezne pokrajine i u petak, 17. prosinca, otvoriti samo hotele i restorane.

Pročitajte više

 

Pročitajte više