Austrijanka nakon odmora u Hrvatskoj dobila račun od 37.000 eura



JEDNA JE Austrijanka doživjela iznimno neugodno iznenađenje kad se vratila kući s godišnjeg odmora u Hrvatskoj. Budući da je debelo prekoračila paket za korištenje mobilnog interneta na svom mobitelu, dobila je račun od 37.000 eura.

Kako navodi list Österreich, Austrijanka je u Hrvatskoj potrošila 15 GB na surfanje, a imala je samo paket od jednog GB. Ostatak joj je naplaćen po nevjerojatno visokoj tarifi a da nije upozorena da troši takav novac.

"Oprostili" joj 15.000 eura

Mobilni operater Mobilkom pokazao je nakon konzultacija sa službom za regulaciju telekomunikacija određenu dozu "milosti", oprostivši nesretnoj ženi 15.000 eura s računa. Preostalih 22.000 eura morat će platiti, pa će joj odmor u Hrvatskoj ispasti skuplji nego odmor u Dubaiju.

"Ovaj spektakularni slučaj nije tipičan, ali posebice u vrijeme odmora u inozemstvu treba biti na oprezu u pretraživanju interneta i telefoniranju", rekla je glasnogovornica službe za regulaciju telekomunikacija Daniela Andreasch.

Nova pravila EU-a

Od 1. srpnja će stanovnici EU-a imati nekakvu zaštitu u ovakvim slučajevima. Budući da tada stupaju na snagu nova pravila u mobilnim komunikacijama, mobilni operateri će morati upozoriti svoje kupce kad premaše dogovoreni paket.

Problem je u tome što će pravila vrijediti samo kad se korisnici mobilnih usluga budu nalazili unutar prostora EU-a. Izvan EU-a ta pravila ne važe, pa nepažljivo korištenje mobitela može postati jako skupo. Primjerice, paket od pet GB može se dobiti već za 15 eura, ali ako se skine veću količinu podataka od dogovorene, svaki novi GB košta 250 eura.

Mobilni internet postao je ono što je svojedobno bio roaming – zlatna žila za mobilne kompanije i glavni izvor prijepora između operatera i kupaca. U Austriji je prošle godine 75 posto službenih žalbi na mobilne operatere imalo veze s mobilnim internetom.

Pročitajte više