Austrijski kancelar: Trgovci su ostvarili milijarde dobiti na grbači građana

Foto: EPA

AUSTRIJA je najavila da će u borbi protiv inflacije postrožiti nadzor maloprodajnih tvrtki i ubiranje poreza na ekstraprofit u energetskom sektoru.

Morat će objavljivati troškove nabave?

Tvrtke u prehrambenom sektoru, u kojem dominiraju lanci supermarketa Rewe, Aldi, Lidl i Spar, morat će ubuduće objavljivati troškove nabave osnovnih namirnica.

Vlada će postrožiti i oporezivanje ekstraprofita u energetskom sektoru ako tvrtke dobrovoljno ne snize cijene, najavio je kancelar Karl Nehammer.

Prema procjenama europskog statističkog ureda Eurostata, inflacija je u Austriji u travnju iznosila 9.6 posto i bila je osjetno iznad prosjeka eurozone, gdje su potrošačke cijene bile veće za sedam posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kancelar: Korporacije su ostvarile milijarde dobiti na grbači građana i gospodarstva

Korporacije su ostvarile "milijarde dobiti na grbači građana i gospodarstva", rekao je kancelar Nehammer. "Ne moramo to trpjeti", dodao je vicekancelar Werner Kogler iz stranke Zelenih.

Parlament bi trebao usvojiti izmjene i dopune odgovarajućih zakona u lipnju.

Oporbeni socijaldemokrati kritizirali su vladine planove.

"Ova tiskovna konferencija neće sniziti nijednu cijenu", rekao je zamjenik čelnika parlamentarne frakcije socijaldemokrata (SPOE) Joerg Leichtfried. Krivnju za najnovija poskupljenja pripisuje vladajućoj koaliciji i upozorava da je rizik od siromaštva znatno porastao.

Na izvanrednoj sjednici parlamenta u petak SPOE će podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi i zatražiti obustavu naplate PDV-a na osnovne namirnice i blokadu rasta stanarina, koje su u posljednje vrijeme skočile oko 10 posto.

Pročitajte više